Foto’s: OX, een truck als een IKEA-kast • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Foto’s: OX, een truck als een IKEA-kast

Uitpakken, in elkaar zetten, klaar voor gebruik. Het is het ‘flat-pack’ principe van de OX, een nieuwe bedrijfsauto bedoeld voor afgelegen delen van Afrika en ontwikkelingslanden. De OX verbaast door zijn eenvoud en grote functionaliteit.

Het concept van de OX is bedacht door de Britse ondernemer en filantroop Sir Torquil Norman. Hij nam de vermaarde automotive en F1-designer Gordon Murray in de arm om de OX te verwezenlijken.

Het resultaat mag er zijn: de OX is een puur functioneel voertuig. Hij beschikt over een hoge bodemvrijheid en uitstekende op- en afloophoeken, goede toegankelijkheid van de cabine en een meer dan bruikbare laadruimte. Bij een eigen gewicht van de OX van 1600 kg is het totale laadvermogen 1900 kg! Het laadvolume bedraagt 7 m3, goed voor tien volwassenen, acht olievaten of drie europallets. Daarbij is de OX geschikt voor rijden in alle mogelijke terreinen, ook al heeft hij maar twee aangedreven wielen. Volgens Murray is hij door de opbouw wendbaarder en bruikbaarder dan veel 4×4 voertuigen. In de cabine is plek voor drie mensen, de bestuurder zit centraal achter het stuur. Dat is handig omdat in sommige landen links en in andere rechts wordt gereden. De OX beschikt voor de aandrijving over een vier cilinder 2,2 liter diesel, goed voor 100 pk en een koppel van 310 Nm bij 2100 toeren.

De OX is speciaal ontwikkeld voor ontwikkelingslanden, met het oog op logistieke uitdagingen aldaar, zoals het vervoer van drinkwater en graan, mest en bouwmaterialen. Hij is ook ontworpen om makkelijk vervoerd te worden naar Afrika of andere ontwikkelingsgebieden: de OX kan vervoerd worden als ware hij een IKEA-kast. In een platte doos arriveert hij op de plek van bestemming, waarna 3 mensen in ongeveer 12 uur tijd de OX in elkaar kunnen zetten. De Global Vehicle Trust (GVT), de organisatie die Norman opzette voor de ontwikkeling van de OX, heeft als visie dat speciale bedrijfjes de assemblage en het onderhoud van OX op de plek waar hij gebruikt wordt gaan verzorgen.

De OX is een conceptcar. Verwezenlijking van de droom van Sir Torquil Norman is afhankelijk van de financiële ondersteuning van investeerders. Tot nu toe is de respons op het project overweldigend. Norman: “We krijgen goede reacties uit Afrika, ook van hulpverleningsorganisaties. Nu willen we fondsen creëren om de testfase af te ronden en het project te realiseren. OX heeft een enorm logistiek potentieel. Mijn droom is om de OX op een dag in elk Afrikaans dorp tegen te kunnen komen.”

Bekijk hieronder de brochure van de OX voor alle specificaties en het principe van de flat-pack

Bekijk de brochure

2 reacties op “Foto’s: OX, een truck als een IKEA-kast

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer