Scania heeft donderdagochtend de eerste foto’s van de nieuwe G-serie laten zien. Tevens werd een fikse uitbreiding van de V8 -motorenrange gepresenteerd.
Scania had al de 730 pk versie voor de V8, daar komen nu ook vermogensvarianten bij van 520, 580 en 650 pk. Met tal van technische oplossingen moet er een brandstofbesparing mogelijk zijn van 7 tot 10 procent. In tegenstelling tot de 730 pk versie is bij de nieuwe vermogensvarianten van de V8 geen EGR nodig.








De nieuwe V8-motoren zijn bedoeld voor langere, zwaardere trucks zoals LZV’s. “Langere combinaties met zwaardere gewichten zijn een trend, zeker als het gaat om het efficiënter maken van transport”, vertelt Alexander Vlaskamp van Scania. De focus van Scania ligt bij deze motoren op de laagste CO2-uitstoot-per-ton in de markt. De V8-motor biedt een koppel van 3.300 Nm uit 950 omw./min, zonder beperkingen in welke versnelling dan ook. Hierdoor is het mogelijk om te kiezen voor een snelle achterasoverbrenging en gebruik te maken van koppel om het toerental te verminderen. Afgelopen jaar introduceerde Scania een nieuwe bijzonder snelle achterasvariant met een verhouding van 2,35:1.
Alle Scania Euro 5- en Euro 6-motoren die momenteel in productie zijn kunnen, ongeacht hun generatie, op hydrobehandelde plantaardige olie (HVO) rijden. Met de introductie van de nieuwe DC09-reeks zien we ook de eerste motoren voor Scania’s nieuwe generatie trucks die kunnen worden gespecificeerd voor gebruik met alternatieve brandstoffen – de DC09 320 en de DC09 360. Met de juiste specificaties kunnen beide voertuigen rijden op ofwel diesel of 100-procent FAME (zoals raapzaadmethylester, RME) of een mengsel van de twee brandstofsoorten.
Als onderdeel van de introductie is het mogelijk om een handgeschakelde versnellingsbak te specificeren voor gebruik in Scania’s nieuwe generatie trucks. Klanten die kiezen voor een handgeschakelde versnellingsbak zullen merken dat de schacht voor de versnellingspook korter is, wat een duidelijker schakelgevoel geeft. De handgeschakelde versnellingsbak is vooral populair onder vrachtwagenchauffeurs in de bosbouw. Sommige chauffeurs die voor de houtkap op afgelegen wegen moeten rijden, waarderen dat gevoel van volledige controle tijdens het schakelen, hoewel dit ook mogelijk is door middel van de handmatige stand in Scania Opticruise.
Om tegemoet te komen aan de wensen van de exploitanten van bosbouwtrucks en anderen die behoefte hebben aan meer robuuste voertuigen met een hoge effectieve gebruikstijd, worden er twee nieuwe innovaties geïntroduceerd als onderdeel van de cabine-introductie. De eerste is dat Scania nu bestellingen aanneemt voor de 6×4-configuraties met aangedreven onderstel-assen, terwijl een nieuwe, robuustere bumper, de P40, besteld kan worden voor de G-cabine in aanvulling op de R- en S-cabines.
De P40 heeft een ‘extra heavy duty’-ontwerp en steekt, zoals de naam al doet vermoeden, een extra 40 millimeter uit, waardoor de voorkant beter beschermd wordt. Afhankelijk van de situatie zorgt dit ook voor een grotere bodemvrijheid, wat bijzonder nuttig is in situaties waarin het voertuig soms off-road moet.
De nieuwe G-serie werd eveneens gepresenteerd. Dat is natuurlijk een nieuwe cabine, maar er is ook een een nieuwe generatie van de 9 liter motor. Die motor heeft vijf cilinders in lijn en komt met vermogens van 280, 320 en 360 pk. De DC13 motor van 12,7 liter krijgt een nieuwe vermogensvariant van 370 pk.









De G-cabine komt er eerst als slaapcabine, met een laag, normaal en hoog dak. De stahoogte in de cabine is bij de versie met normaal dak 10 centimeter hoger en bij de versie met hoog dak 16 centimeter hoger dan voorheen. Het interieur van de G-serie is geënt op dat van de R- en S-series.
Net als de grotere slaapcabines is de G20-cabine in verschillende configuraties verkrijgbaar en is zij uitgerust met een breed scala van opties en accessoires op het gebied van comfort, bergruimte en veiligheid. De opbergmogelijkheden zijn aanzienlijk verbeterd, met name door de nieuwe dakhoogtes waardoor opbergen in zowel de voor- als achterranden van de cabine mogelijk is, zelfs met de normale dakhoogte. De G20-configuratie biedt ook plaats voor een comfortabel bed en in verschillende combinaties is er zelfs ruimte onder het bed voor opbergen en een koelkast.
Scania heeft ook een speciale tablethouder ontwikkeld die op het instrumentenpaneel gemonteerd kan worden. De houder kan worden gedraaid en is onder alle omstandigheden extreem stabiel. Er is tevens een ‘tafelblad’ dat over het instrumentenpaneel geplaatst kan worden en, indien nodig, gemakkelijk gedemonteerd kan worden. Er zijn voldoende stroom- en laadmogelijkheden. De G-cabine telt niet minder dan zes aansluitpunten, met twee stopcontacten voor 12/24-volt en niet minder dan vier USB-uitgangen op strategische plaatsen in de cabine.
Een andere verbetering is dat het bergvak in het portier nu plaats heeft voor een normale fles van 1,5 liter, net zoals in de R- en S-serie. Nog een voorbeeld van flexibiliteit en de mogelijkheden van aanpassing is dat het instrumentenpaneel nu aangevuld kan worden met een uitbreiding naar rechts voor degenen die ruimte nodig hebben voor veel knoppen, bijvoorbeeld voor het regelen van de functies van de carrosserie van de truck.
Het interieur van de nieuwe cabines is voorzien van tal van kleine en grotere details die het leven van hen die in de cabine werken en leven, gemakkelijker maken. Een voorbeeld hiervan is dat het zonnedak/de nooduitgang groter is dan voorheen en dat het zowel handmatig als elektronisch kan worden bediend. Een keurig afvalbakje met eigen deksel is een ander goed doordacht detail, net zoals de speciale opbergruimte aan de achterwand. Een handmatig te bedienen klimaatregeling is beschikbaar voor degenen die dat willen.
Wie de G meeneemt om te overnachten krijgt wat extra veiligheid dankzij een nieuw nachtslot op de cabine. De dagcabine van G komt op een later tijdstip.