Foto’s + VIDEO – Dit is de oudste nog operationele DAF! • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Foto’s + VIDEO – Dit is de oudste nog operationele DAF!

“Hij is 50 jaar maar nog lánge niet versleten.” Een internationale zoekactie heeft de oudste DAF truck die nog (bijna) dagelijks commercieel wordt ingezet opgeleverd. Het gaat om de verbazingwekkend vitale A1600 van Frits en Nicky Hoefnagels die wordt ingezet om een nostalgische kermisattractie door heel Nederland te rijden. “Ja, natuurlijk gebruiken we ‘m gewoon”, zegt Frits. “Daarvoor is een DAF toch ook bedoeld?”

DAF kondigde de zoektocht naar de oudste truck eerder dit jaar aan ter gelegenheid van het 90-jarige bestaan. Met een filmpje op social media van een veehandelaar die met zijn DAF uit het begin van de jaren 80 door Ierland rijdt, werd die zoektocht gestart. De video werd bijna een half miljoen keer bekeken.

Wat volgde was een lawine aan tips, suggesties en aanmeldingen. Reacties kwamen uit de hele wereld. Toch werd de oudste truck bijna ‘in de achtertuin’ van de DAF-fabriek in Eindhoven gevonden. In Bakel, om precies te zijn.

DAF kreeg opmerkelijk veel inzendingen van voertuigen uit eind jaren vijftig en het begin van de jaren zestig. Maar niet al deze geweldige trucks voldeden aan de criteria: de winnaar moest nog altijd – én met zeer grote regelmaat – voor commercieel transport (en dus) op de openbare weg worden ingezet.

De oudste is het trotse bezit van familie- en attractiebedrijf Hoefnagels uit Nederland, dat ermee zijn kermisattracties door heel Nederland rijdt. Op de foto die vader en zoon Frits en Nicky Hoefnagels via Facebook naar DAF stuurden, fonkelden liefst vier klassieke DAFs; stuk voor stuk in topconditie – want altijd vertroeteld.

Frits Hoefnagels: “Onze attractie is een cakewalk. Om de ‘Lunapark’ te verplaatsen gebruiken we onze DAFs. Ze zijn nieuw in onze vloot gekomen. De Lunapark gaat in de winter op stal, maar vanaf het vroege voorjaar tot diep in het najaar zijn we met dit enorme bouwpakket van kermis naar kermis onderweg.”

“Naast een 2800 uit 1975 en een 1600 uit 1971 hebben we twee A1600’s. De ene Kikkerdaf is uit 1968. De ander uit 1969. En we sparen ze niet”, lacht Hoefnagels. “We zijn vereerd dat we de oudste nog commercieel actieve DAF truck die gevonden is bezitten en rijden: een A1600 uit 1968!”

7 reacties op “Foto’s + VIDEO – Dit is de oudste nog operationele DAF!

 • Spierings Nol sr.

  Super mannen, dikke PROFICIAT!!!! Ook HEERLIJKE hobby, gr. Nol sr.

 • Thomas Stokhof

  Geweldig! Mooi dat ze nog ingezet worden en niet alleen op truckers treffen te zien zijn. Lekker dubbelclutchen (en je rechter schouder zo wat uit de kom)

 • Maar in het NZH vervoer museum te Haarlem staat een DAF bus uit 1966 en rijdt nog steeds of ging het alleen nog rijdende vrachtwagens.

 • Spierings Nol sr.

  Schouder niet uit de kom Thomas wel een beetje aanleren hoe te schakelen. Heb ze in alle soorten gehad voor zandtransport en ook de latere en 4 X 4 uitvoeringen.
  GEWELDIGE tijden vanaf nu te zien!!!!

 • Waar blijft de truck/trailer combinatie van DAF van rond de jaren 45 -50
  De trailer had een zeer speciale wielophanging , zodat de 4 trailerbanden naast elkaar verdeeld over de volle breedte onder de trailer de wielbasis vormde.
  Het de truck/trailer combinatie van DAF (een Eigen product ) was naast die trucks van de geallieerden (met alle respect) een supermodel , waarvan wij hier dagelijks konden genieten.

 • Jan de Vries

  Ik ben redelijk geïnformeerd over DAF Altijd gedacht ook dat hun eigen product was met de 4 wielen… Maar helaas waren deze ingekocht bij een van de bekende fabrikant die assen maakten… Geen idee welk nog ,maar daar kom vast achter.

 • Dries de Kock

  Daf perfect

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer