Foto’s + VIDEO – Slimme LZV Van Eck past in Duitse BO Kraftkreis • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Foto’s + VIDEO – Slimme LZV Van Eck past in Duitse BO Kraftkreis

Opleggerfabrikant Van Eck uit Beesd presenteert op de IAA in samenwerking met diverse partners een LZV-combinatie waar drie 7,45 m BDF wissellaadbakken op passen. De combinatie heeft één draaipunt maar voldoet toch aan de Duitse BO Kraftkreis eisen voor de draaicirkel van een LZV.

De LZV-combinatie wordt voor DPD in Duitsland ingezet door Rebro Transport uit Sprundel. De LZV bestaat uit een bakwagen, een dolly en een containerchassis. D-TEC heeft een Postmaster chassis geleverd dat Van Eck heeft aangepast. Zo is het aantal assen teruggebracht van drie naar twee en is er een geheel nieuwe nekconstructie geproduceerd. Tevens zijn de twistlocks verwijderd en op andere plaatsen in het chassis vervangen door nieuwe Motocs automatische twistlocks. De dolly is ontwikkeld in samenwerking met Logi-D. Er zitten op de LZV-combinatie twee VSE-systemen op. De dolly is VSE gestuurd, de trailer is voorzien van een naloopas met VSE Reverse Assist: een nieuwe, slimme oplossing om een naloopas ook bij achteruitrijden gedwongen te laten sturen. Reverse Assist werkt volautomatisch en weegt slechts 38 kg.

 

Op de combinatie mogen drie BDF wissellaadbakken van elk 7,45 m en 8 ton worden vervoerd. De LZV gaat in Duitsland rijden dus moet hij ook voldoen aan de strenge eisen daar voor de draaicirkel, de zogeheten BO Kraftkreis. Als de LZV een rondje rijdt mag de binnenste cirkel niet groter zijn dan 530 cm en de buitenste bestreken baan niet groter dan 12,50 meter. Inmiddels zijn alle testen achter de rug en de combinatie voldoet aan alle eisen. Ook de TüV-keuring, nodig voor inzet in Duitsland, is met glans doorstaan.

De nieuwe LZV-combinatie is te bewonderen op de IAA in Hannover, die donderdag van start gaat.

3 reacties op “Foto’s + VIDEO – Slimme LZV Van Eck past in Duitse BO Kraftkreis

 • Julia Kopp

  Wat ontzettend knap gemaakt!

 • Folkher Braun

  Beste Arjen, de duitse “BO-Kraftkreis” is sinds 1945 niet meer werksam. Dat is nu § 32d “Straßenverkehrsordnung.” Maar we hebben de 96/53/EG in bijlage I, nummertje 1.3: “Jedes Kraftfahrzeug und jede Fahrzeugkombination muss sich in einer Kreisringfläche mit einem Außenradius von 12,50 m und einem Innenradius von 5,30 m bewegen können.”
  Dit is geen duitse specificatie (meer). Dat is europees wetgeving (heet dat zo?). Bel maar eens met Martine, waarom de oude duitse regelgeving voor Van Eck zo belangrijk is. Ik weet het niet.

  groetjes: folkher

 • Paul Fortuijn

  Puik stukje vakwerk; gefeliciteerd !

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer