Foto's + VIDEO:Hyundai lanceert zware vrachtwagen voor wereldmarkt • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Foto’s + VIDEO:Hyundai lanceert zware vrachtwagen voor wereldmarkt

Een opvallend debuut op de Seoul Motor Show: Hyundai liet er haar nieuwe zware vrachtwagen Xcient zien, een veel beter uitziende opvolger van de Trago, die uit 2006 stamde. Het zou TTM.nl niets verbazen als de Xcient al snel ook op de Europese markt opduikt.

Hyundai xcientHyundai werkt al lang aan een truck die zich moet kunnen meten met de Europese truckstandaard. Nu is er dan de Xcient, die volgens Hyundai een nieuwe maatstaf zet als het gaat om styling, brandstofverbruik en cabineruimte. “De Xcient is het resultaat van Hyundai’s inspanningen op het gebied van technische innovatie en kwaliteit. Wij denken dat dit voertuig ons kan helpen om een belangrijke speler te worden op de wereldwijde truckmarkt.” Hyundai heeft er drie jaar over gedaan om de Xcient te ontwikkelen en er is volgens de Zuid-Koreanen zo’n 120 miljoen euro geïnvesteerd in de Xcient.

De Xcient ziet er in ieder geval uit als een truck die zo de Europese markt op kan. Hij lijkt duidelijk geïnspireerd op de Europese concurrentie, maar heeft wel een eigen gezicht. De interne hoogte van de cabine is vergroot naar 1895 mm. Het bed is nu 80 cm breed en er is 1046 liter opbergruimte aan boord. De Xcient komt er voorlopig met twee motoren: een 10 liter H motor van 420 pk en een koppel van ruim 1900 Nm en een Powertech dieselmotor met een vermogen van 520 pk en een koppel van 2500 Nm. De Xcient is voorzien van een dubbele koppeling. Dat duidt op een automatische versnellingsbak en hoogstwaarschijnlijk dan ook weer gebruik van een ZF bak. Of dat de ZF Traxon is zal moeten blijken.

Volgens Hyundai moet het brandstofverbruik ten opzichte van de Trago met zeven procent verbeterd zijn. Andere aanpassingen moet de TCO ten goede komen. De Hyundai Xcient komt in Zuid-Korea op de markt in de tweede helft van dit jaar. Hyundai is van plan later dit jaar de auto ook te laten zien in Peru en Rusland. Dat zal dan waarschijnlijk zijn op Comtrans. Hyundai verwacht in 2017 60000 Xcient trucks wereldwijd af te zetten.

Eén reactie op “Foto’s + VIDEO:Hyundai lanceert zware vrachtwagen voor wereldmarkt

  • G.F.M. Ooms

    Ik vindt dat deze vrachtwagen het paneel naast de portieren wel wat weg heeft van het vorige model Scania, het hoge dak is een kruising van Iveco DAF XF en Volvo.
    Wie heeft er nog meer suggesties over waar Hyundai heeft af zitten kijken/kopiëren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer