Ford Trucks maakte de afgelopen jaren vanuit de Europese thuisbasis Turkije langzaam entree op de Europese markt. Maar dat was met de Cargo. Nu is er de F-Max een terug gemaakt voor de lange afstand. TTM.nl kon er exclusief mee rijden en is daar nog van aan het bijkomen. Wat een entree! [TTMnl2018_5_54]
Dat de Ford F-Max een truck is die de concurrentie op de Europese markt aankan, bleek wel toen hij kort na zijn marktintroductie verkozen werd tot International Truck of the Year 2019.
Majestueus
De F-Max komt voor velen als een verrassing. Als het gaat om lange-afstandstrucks kijkt men naar de zeven grote merken. Daarom kon Ford in relatieve rust werken aan de F-Max en herkende ook in spionagefoto’s in eerste instantie niemand Fords nieuwe trekker. De F-Max werd ontwikkeld in het majestueuze R&D-center van Ford Otosan, net buiten Istanbul. Daar werd 15.500 uur aan de ontwikkeling van de truck besteed, plus 5 miljoen testkilometers op 4 continenten. Totale ontwikkelingskosten: meer dan 400 miljoen euro. De cabine werd opgebouwd met ringstructuren, wat uiteindelijk zorgt voor een torsiestijfheid die veel hoger is dan die van de bekende truckfabrikanten. Het zorgt er mede voor dat de F-Max op de BIW Index een ongekend lage score heeft.
Rondje
Een onderscheidend ontwerp onderhuids dus, maar hoe zit dat in de praktijk? Als je de F-Max voor het eerst ziet kun je niet ontkennen dat Ford goed gekeken heeft naar andere trucks. Aan de voorzijde zien we designelementen van Volvo, aan de zijkant van Scania. Die passen echter goed bij elkaar. De F-Max heeft kenmerkende LED-koplampen en de grille is op twee plaatsen open te klappen, zodat de voorruit goed bereikbaar is. Onder de deur is enkel de eerste opstaptrede te zien. Aan beide kanten van de cabine vinden we ruime opbergvakken, die ook van binnenuit bereikbaar zijn. De SCR-unit heeft een plekje aan de linkerkant van het chassis. Dat is verder redelijk standaard ingedeeld, maar is wel vervaardigd van stevig HSS staal. Aan de rechterkant zit de Adblue-tank evenals de 600 liter dieseltank. Een tweede tank voor nog eens 450 liter diesel kan optioneel aan de linkerkant van chassis worden besteld. Er komt trouwens ook een LowLiner versie van het chassis, met een schotelhoogte van 98 cm.












Ergonomie
Tijd om de cabine van binnen te bekijken. Er zijn drie tredes en dus zijn we in 4 stappen binnen in de cabine. Die is in het nu gepresenteerde model 252 cm breed, maar er komt op termijn ook een 2,3 meter brede cabine, mogelijk ter vervanging van de Cargo. De hele F-Max, dus ook de cabine, is Fords eigen ontwerp, al zien we ook elementen van andere cabines terug. Als we achter het stuur gaan zitten valt de goede ergonomie op. We kunnen met de rug tegen de leuning makkelijk bij alle nodige knopjes. Het stuur is een uitvergrote versie van dat wat je ook in de Fiesta of Mondeo aantreft en heeft knopjes voor bediening van twee schermen. Er is een 8 inch display achter het stuur plus een 7,2 inch scherm rechts van het stuur voor het multimedia-systeem. Dat laatste heeft een touchscreen en daarmee kan ook het veelzijdige ConnecTruck fleetmanagementsysteem worden bediend, onder meer voorzien van Data in the Cloud, Remote Diagnostics. Het 8 inch display beschikt over MyView, zodat de chauffeur het display naar eigen wens kan instellen. De bestuurdersstoel is volledig naar wens instelbaar en kan over een lengte van 26 cm worden verschoven. Over lengte gesproken, wie op de bijna vlakke vloer (9 cm motortunnel) gaat staan raakt pas met zijn hoofd het dak als hij langer dan 216 cm is. Om ons heen zien we tal van opbergruimte. Boven de voorruit (225 liter inhoud), maar ook aan de achterwand. Daar zit standaard een gepatenteerde kastenwand van 105 liter inhoud met daaronder een 65 cm bovenbed dat plat tegen de achterwand gevouwen kan worden. Dat is een wereldprimeur, al is het matras van het bovenbed niet heel erg dik. Het onderste bed is 80 cm breed. Het matras vonden wij wat aan de zachte kant.
Prestatie
Tijdens een ruim 180 kilometer lange rit kunnen we de F-Max voor het eerst ervaren. En dat valt helemaal niet tegen. Sterker nog, Ford maakt met de F-Max een daverende entree op de markt. Onder de cabine ligt een 12,7 liter, in eigen beheer ontwikkelde EcoTorq motor, goed voor 500 pk vermogen en 2500 Nm koppel. De EcoTorq voldoet aan Euro6d en is er overigens ook met 420 en 480 pk. De motor is gekoppeld aan de ZF Traxon. In 2020 wil Ford een eigen automatische transmissie. De aandrijflijn werkt prima, al kun je nog merken dat de Ford-engineers moeite hadden de EcoTorq en ZF optimaal te laten samenwerken. Soms moet de Traxon even zoeken. We hebben de beschikking over alle hulpmiddelen die we maar nodig hebben. Adaptive Cruise Control, Predictive Cruise Control, EcoRoll, de F-Max heeft het allemaal en het werkt ook nog eens naar behoren. De motorrem biedt daarbij 400 kW remvermogen, met de optionele retarder gaat dat omhoog naar 1000 kW. Er zijn twee rijmodi, EcoMode en PowerMode. Die laatste is prettig als we, 40 ton zwaar, een Turkse heuvel moeten beklimmen. De PowerMode laat de Traxon schakelen bij 1500 toeren en zo trekken we wat sneller tegen de helling op. Predictive Cruise Control is in te stellen in drie stappen: 3/6/9 in zowel over- als underspeed. Al rijdend valt op hoe goed het zicht van achter het stuur is. Er is bijvoorbeeld ruimte tussen A-stijl en zijspiegels, maar ook door de voorruit is er prima zicht. Ford heeft ook aandacht besteed aan het geluidscomfort. De Turken zeggen het geluidsniveau tot 2 db(A) beter te hebben gemaakt dan concurrerende merken. De aandrijflijn met Euro6d-motor zou een brandstofbesparing realiseren van zes procent ten opzichte van de vorige EcoTorq-generatie. De onderhoudskosten zouden met zeven procent dalen.
Kijkje
Na een paar uur sturen kunnen we maar één conclusie trekken: de Ford F-Max is een uitstekende vrachtwagen en wij durven het wel aan: de Ford F-Max kan echt mee op het niveau van de West-Europese trucks zoals wij die kennen. Het zal wel niet voor niets zijn dat elke truckfabrikant op de IAA toch maar even een kijkje ging nemen bij en in de F-Max.
Ford Trucks belooft al jarenlang dat haar in Turkije bij Otosan vervaardigde vrachtwagens in West-Europa op de markt zouden komen. Met de F-Max hadden we goede hoop dat dit eindelijk echt ging gebeuren, maar Ford Otosan topman Haydur Yenigün moest ons teleurstellen: “De nieuwe Ford F-Max komt naar Nederland, echt, dat beloof ik. Maar nu nog niet. We werken hard aan het verkennen van de West-Europese markt, aan het bekijken van de afzonderlijke landen en wat de beste manier is om de F-Max op de markt te brengen. Daar nemen we echter de tijd voor en we doen het ook zeer zorgvuldig. Want een marktentree kun je maar één keer maken, en dan doen we het liever meteen goed.” Wie vanuit Oost-Europa, want daar is de F-Max wel verkrijgbaar, naar Nederland komt gereden, kan wel terecht bij circa vijf servicepunten van Tip Trailer, waar Ford Trucks een service-overeenkomst mee afgesloten heeft.