Foto’s: Weer of geen weer, altijd weer Gerard de Rooy • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Foto’s: Weer of geen weer, altijd weer Gerard de Rooy

Gerard de Rooy ging vrijdag met een goed gevoel het weekend in. Niet alleen won hij de vijfde etappe van de Dakar Rally, de zesde etappe werd door hevige regen afgelast wat ervoor zorgt dat met de zondagse rustdag het hele weekend een rustpauze wordt.

In etappe 4 pakte de Iveco-coureur uit Son al 20 minuten terug op zijn concurrenten en vrijdag sloeg hij hen nog harder rond de oren. In de tot 219 kilometer ingekorte vijfde etappe, van Tupiza naar Oruro in Bolivia greep De Rooy niet alleen de dagoverwinning (zijn 32ste), maar ook de leiding in het klassement.

De Rooy: “De eerste 60 kilometer was door de bergen. Heel tricky, met overal kleine ravijntjes. Wij zijn er één keer per ongeluk eentje in gereden, maar we konden er meteen langs de andere kant weer uit. Toen wij daar reden, was het nog redelijk droog, op een paar spatjes na. Later ging het harder regenen. Ik vond het niet tegenvallen. De grip van de Goodyear-banden was uitstekend. Maar sls de hele bups achter ons daar een flinke bui heeft gehad, moet het een ijsbaan zijn geworden.” In de duinen op het einde van de proef was het vooral de navigatie die voor hoofdbrekens zorgde. Veel deelnemers gingen er de fout in en verloren tijd met het zoeken naar de juiste weg, maar De Rooy’s Spaanse navigator Moi Torrallardona loodste de Iveco Powerstar feilloos over het parkoers. “We zijn een paar keer gestopt om goed te kijken”, vertelt De Rooy. “Het was heel lastig, maar het roadbook klopte perfect. We zijn geen meter verkeerd gereden.”

De tijd die De Rooy noteerde aan de finish (2.39.12) was goed voor de vijfde tijd bij de auto’s. De Rus Eduard Nikolaev deed er ruim 11 minuten langer over. Petronas Team De Rooy Iveco-teamgenoot Federico Villagra kwam op 46.50 van De Rooy over de meet. Ton van Genugten kwam in de beginfase van de etappe in de problemen, toen hij muurvast kwam te zitten in de modder. Wuf van Ginkel was halverwege de proef al meer dan een uur kwijt op zijn kopman.

Met zijn 32ste etappezege kwam De Rooy ook weer aan de leiding van het klassement. Zijn voorsprong op Kamaz-rijder Nikolaev bedraagt 2.23. De Rooy’s Argentijnse teamgenoot Villagra staat nu op de zesde plaats, op 34.30.

Martin van den Brink doet voor het klassement niet meer mee, zeker niet nu hij weer de pechduivel tegen kwam. “We waren lekker bezig. Het is jammer. Het rijden gaat goed. Aan ons ligt het niet. De techniek laat ons echter in de steek. Daar moeten we mee aan de slag. We moeten er nu het beste van zien te maken.” In de ingekorte proef over 219 kilometer van Tupiza naar Oruro in Bolivia moest Van den Brink op 70 kilometer voor de finish noodgedwongen de Renault Sherpa aan de kant zetten, en hij geeft flink af op de Franse techniek. “,De turbo begaf het. Ik snap niet dat het nu al voor de tweede keer gebeurt. We hebben uitvoerig getest en dat ging duizenden kilometers zonder problemen. Nu hebben we er twee kapot in drie dagen. Ongelooflijk”, aldus Van den Brink.

De etappe die gepland stond voor zaterdag, van Oruro naar La Paz, is door hevige storm en overvloedige regenval afgelast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer