Frankrijk breidt aantal milieuzones snel uit • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Frankrijk breidt aantal milieuzones snel uit

Aan het eind van dit jaar worden er steeds meer milieuzones in Frankrijk ingevoerd, waarbij bij het plannen van een route rekening gehouden moet worden. Alleen al in november werden er zes nieuwe zones ingericht: Toulouse, Haute-Savoie, Savoie, Maine-et-Loire, Vendée en Gers. Dat meldt Green-Zones.

De winter is het seizoen met veel luchtvervuilingspieken. Dat weten ook de lokale Franse autoriteiten, die een veelvoud aan nieuwe milieuzones hebben ingevoerd. De industriestad Toulouse, in het zuidwesten van Frankrijk, was de eerste stad die na een langer aanhoudende luchtvervuilingspiek een besluit met een direct ingaande milieuzone bekend maakte. Ook werden er bijzonder grote, bijna onplanbare milieuzones ingevoerd: In de regio’s Haute-Savoie – Annecy, Maine-et-Loire – Angers, Savoie – Chambéry, Vendée – La Roche-sur-Yon en Gers-Auch werd een besluit bekend gemaakt dat in totaal invloed had op honderden steden en gemeenten in het departement. In dit geval zijn het tijdelijke ZPA-zones, die in het geval van bijzonder sterke luchtvervuiling, dat steeds vaker in deze regio’s voorkomt, in werking worden gezet. In tegenstelling tot de vaste ZCR-zones wordt er hier alleen een rijverbod ingevoerd wanneer de door de EU voorgeschreven grenswaarden onverwacht overschreden worden.

In deze nieuwe, grote ZPA-milieuzones, die na een besluit ingevoerd worden, kan er op elk moment door de betreffende prefect een luchtvervuilingsalarm in een bepaalde stad of gemeente in het departement uitgeroepen worden, waarin dan een gedeeltelijk of beperkt rijverbod geldt. De grenzen van deze zones staat dus niet vast, ze worden pas in het geval van een luchtvervuilingspiek individueel vastgelegd. Een rijverbod wordt aan verschillende Crit’Air-klassen voorgelegd, waarbij er verschillende besluiten voor de verschillende fases zijn, waarin eerst voertuigen zonder Crit’Air-vignet in het verkeer verboden worden en later de meest vervuilende Crit’Air-klassen 4 en 5. Voor buitenlandse voertuigen gelden de Franse milieuzones sinds de zomer van dit jaar. 

Op de site crit-air.fr is alle informatie over de nieuwe milieuzones, de actuele regelingen in de milieuzones en interactieve kaarten die mogelijke omleidingen tonen.Daarbij heeft Green-Zones een app, die privé-verkeer maar zeker ook het transport helpt met de steeds ingewikkelder wordende lokale regelingen.

2 reacties op “Frankrijk breidt aantal milieuzones snel uit

  • Hebben jullie die info gecontroleerd? Voor de Vendée lijkt ze te kloppen, maar voor de (Haute-)Savoie, de Gers en de Maine-et-Loire kan ik er niets van terugvinden.
    Feit is dat Green-Zones woekerwinsten maakt op de verkoop van milieuvignetten. Het bedrijf rekent bijna 30 euro, terwijl je op de officiële website https://certificat-air.gouv.fr/ 4,80 euro betaalt. Daar vind je alleen geen Nederlandse vertaling, maar die staat hier (gratis): http://www.hurktoilet.nl/weblog/wreageer.php?id=10653

  • Aenne

    Hoewel Green Zones geld verdient met de verkoop van de badges, die we gebruiken om onze informatiedienst te financieren, is het bedrijf heel voorzichtig met het onderzoeken van informatie. Medewerkers van de respectievelijke landen onderzoeken alle gegevens en de officiële besluiten zijn ook gekoppeld aan de pagina crit-air.fr, zodat u alle officiële teksten (in het Frans) kunt lezen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer