‘Frankrijk slaat plank mis met boetes dubbelbemand’ • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

‘Frankrijk slaat plank mis met boetes dubbelbemand’

Het lijkt er sterk op dat de Franse inspectie de plank misslaat met het uitdelen van boetes aan dubbelbemande trucks. TLN signaleerde vorige week een toename in het aantal boetes.

dubbelbemandDe bijrijder kan zijn rusttijd genieten als beschikbaarheidstijd, maar de Fransen keuren dat ineens niet meer goed. TLN zet daar vraagtekens bij, maar oud TTM.nl columnist Han Vallenduuk laat op Twitter weten dat er in 2009 al eens eerder ophef geweest is over de dubbelbemande cabines en de interpretatie van rij- en rusttijden.  Toen had notabene ons eigen ministerie van (toen nog) IVW het bij het verkeerde eind.

“In mei  2009 werd door Inspectie Verkeer en Waterstaat betoogd dat dubbelbemand vervoer naast onderbrekingen, ook nog eens pauzes moest inlassen, waarbij het voertuig na 12 uur een half uur stil moest staan. Dat ging over de buspendel, maar de redenering zal ook opgaan voor het goederenvervoer. Inderdaad staat op een site van het Ministerie van SZW dat die pauzeregeling ook bij ‘zwaar vervoer’ geldt. Analyse van de regelgeving leidt tot onze opvatting  dat de IVW het bij het verkeerde eind heeft”, aldus Vallenduuks advocatenbureau op haar website destijds. In het stuk wordt de regelgeving verder uitgelegd. Op Twitter suggereert Han Vallenduuk dat ‘TLN de Fransen met dat verhaal uit 2009  maar eens te lijf moet gaan.’

Ook de Nederlandse inspectie, de ILT, is op haar website duidelijk over hoe de regels bij dubbelbemande trucks moeten worden gehanteerd.

 

Eén reactie op “‘Frankrijk slaat plank mis met boetes dubbelbemand’

  • Jan

    Ik denk niet dat de Franse controleurs de plank misslaan. Na 2x 4,5 uur sturen zul je volgens mij aan de kant moeten voor minimaal 45 minuten rust. Beide chauffeurs hebben dan namelijk 4,5 uur gereden en de tijd op de passagiersstoel geldt niet als rust net zoals laden of lossen niet geldt als rust maar als arbeidstijd.

    Waar halen die Fransen dit vandaan:
    Verordening 561/2006 Rij- en rusttijden
    Artikel 7: Na een rijperiode van vier en een half uur neemt de bestuurder een aaneengesloten onderbreking van ten minste vijfenveertig minuten, ten zij hij een rusttijd neemt.

    Wat is een onderbreking?
    Artikel 4d: Onderbreking: elke periode waarin de bestuurder niet mag rijden en ook geen andere werkzaamheden mag verrichten en die uitsluitend dient om te rusten;

    Wat wordt verstaan onder andere werkzaamheden?
    Artikel 4e: Andere werkzaamheden: alle activiteiten die worden gedefinieerd als arbeidstijd in artikel 3, onder a), van Richtlijn 2002/15/EG, behalve rijden.

    Richtlijn 2002/15/EG Arbeidstijd
    In deze richtlijn wordt verstaan onder arbeidstijd: de periodes waarin de werknemer niet vrijelijk over zijn tijd kan beschikken en op de werkplek moet blijven, gereed om aan het werk te gaan, en daarbij belast is met bepaalde aan die dienst verbonden taken.

    In deze richtlijn wordt verstaan onder beschikbaarheidstijd: andere perioden dan pauzes of rusttijden, waarin de mobiele werknemer niet op de werkplek behoeft te blijven, doch beschikbaar moet zijn om gevolg te kunnen geven aan eventuele oproepen om de rit aan te vatten of te hervatten, of om andere werkzaamheden uit te voeren.

    De kwestie spitst zich volgens mij toe op of de werknemer op de werkplek moet blijven. Wat verstaat de richtlijn onder werkplek:
    Artikel 3c: Werkplek: het voertuig waarvan de persoon die mobiele werkzaamheden in het wegvervoer uitoefent voor zijn taken gebruik maakt.

    Dus niet de bestuurdersstoel maar het voertuig. Dus zolang de bijrijder in het voertuig zit telt de standby tijd nog steeds als arbeidstijd en wordt er dus niet gerust. Lossen telt ook als arbeidstijd en dan wordt er ook niet gerust. Kortom, na 4,5 uur chauffeur 1 en na 4,5 uur chauffeur 2 moeten beiden chauffeurs 45 minuten rust maken. Dit zien de meeste planners over het hoofd en dat blijft boetes opleveren in Frankrijk vrees ik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer