Frankrijk wil 40 ton als maximumgewicht • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Frankrijk wil 40 ton als maximumgewicht

Frankrijk wil tegen eind dit jaar haar regelgeving rond richtlijn 96/53/EC aanpassen en het maximumgewicht voor vrachtwagens in grensoverschrijdend verkeer verlagen van 44 naar 40 ton. De Vlaamse branche-organisatie TLV is not amused en spreekt van ‘hypocrisie’.

De Franse transportbelangenorganisatie TLF heeft het Franse ministerie van Transport de afgelopen tijd bevraagd over de interpretatie van de regelgeving en of 44 ton het maximumgewicht was voor grensoverschrijdend verkeer. De interpretatie die het ministerie nu geeft houdt in dat richtlijn 96/53/EC moet worden gezien met een maximumgewicht van 40 ton voor internationaal transport. Een uitzondering daarop is intermodaal verkeer. Dat mag wel 44 ton wegen. Een mogelijkheid voor een bilaterale overeenkomst (bijvoorbeeld tussen Frankrijk en België) om toch 44 ton toe te laten is volgens het Franse ministerie niet mogelijk.

Het ministerie van Transport wil de nieuwe interpretatie omzetten in wetgeving en die eind dit jaar laten ingaan. De nieuwe regel houdt ook in dat de politie overtreders van het maximale 40 ton gewicht direct kan verbaliseren, ook direct aan een van de landsgrenzen.

TLV reageert bij monde van secretaris-generaal Lode Verkinderen: “TLV pleit ervoor om deze Franse hypocrisie te doen stoppen. Wanneer twee buurlanden hetzelfde maximumgewicht van 44 ton op hun grondgebied toelaten, moet ook grensoverschrijding tot 44 ton toegelaten worden. Het maakt niet uit hoe.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer