Ga naar hoofdinhoud

Franse spoorwegen gaat DHL te lijf

De geplande inlijving van Geodis en de overname van ITL gisteren, zijn onderdeel van een masterplan van het Franse spoorwegbedrijf SNCF dat in Europa op het gebied van  goederenvervoer de nummer vijf wil worden.

“Het goederenvervoer moet qua omzet de belangrijkste activiteit van SNCF worden” zei de nieuwe SNCF topman Guillaume Pepy eind vorige week in een interview in Le Figaro. Hij vertelde tevens dat SNCF in dat segment alleen kan groeien door overnames. SNCF kan volgens Pepy, voor het doen van aankopen in dit segment, beschikken over een budget van 3 tot 4 miljard zonder dat de financiële structuur van het bedrijf wordt aangetast. Pepy wil dat het op dit moment verliesgevende goederenvervoer van SNCF in 2010 winstgevend is. Pepy wil een vijfde plaats in de Europese kopgroep net onder bedrijven als DHL, Deutsche Bahn en Küehne & Nagel.
 
Spoor
De reden om ook de resterende 57,6% van de aandelen Geodis te kopen ligt volgens Pepy in het feit dat in de huidige verhoudingen de chemie niet werkt en men vooral in de internationale logistiek nog te veel elkaar beconcurreert. Geodis is de nummer vier in de Europese wegvervoers- sector en heeft 26.000 mensen in 120 landen in dienst. Het bedrijf behaalde over het afgelopen boekjaar een omzet van 4,8 miljard euro en een winst van 53,7 miljard euro. In de Benelux telt Geodis 100 medewerkers op zes locaties met ruim 34.000 vierkante meter distributiecentra.
Verder koopt SNCF 75% van de aandelen van het Duitse Import Transport Logistik  (ITL) uit Dresden. Dit bedrijf heeft vestigingen in Nederland, Polen en Tsjechië. ITL werd 1998 opgericht en is vooral actie in spoorvervoer. Met 35 locomotieven en 850 wagons vervoert men grondstoffen en bulkproducten. ITL had in 2007 een omzet van 45 miljoen euro en  telt 160 werknemers.

 
 

Auteur: Pieter Wieman

 

ttm.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer