Gedragscode voor magazijnen • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Gedragscode voor magazijnen

Elk jaar gebeuren er in magazijnen 1700 ongevallen, waarvan 7 met dodelijke afloop. Een gedragscode die het aantal ongevallen moet terugdringen, heet Code Gezond en Veilig Magazijn en wordt dinsdag gepresenteerd.

Check: werken wij wel veilig?Nederland telt ruim 100.000 bedrijven met een magazijn – van de steigerbouwer tot het Europese distributiecentrum van een lampenfabrikant. Hier werken zo’n 600.000 mensen, zoals heftruckchauffeurs, orderverzamelaars en logistieke teamleiders.

Volgens de betrokken partijen ligt de oorzaak van de 1700 ongevallen voornamelijk in de bedrijfscultuur, zoals de wijze van aansturing. Het daaropvolgende ziekteverzuim door fysieke overbelasting kost bedrijven jaarlijks miljoenen euro’s. Dit vraagt volgens de magazijnsector om een gezamenlijke aanpak voor een gezonder, veiliger en dus efficiënter magazijn – de code.

Omdat werken in en om het magazijn bovenal mensenwerk is, moeten praktische handvatten die voortdurend kunnen worden geraadpleegd, de veiligheid structureel verbeteren. Bedrijven kunnen zich eenvoudig online aanmelden en toegang krijgen tot veel gestelde vragen, bijeenkomsten, werkbare tips van bedrijven die reeds aan de code meedoen en risicoplekken in en om het magazijn zoals kruisingen, loop- en rijpaden en stellingen. Ook kunnen zij de code aanvullen met eigen tips over veilig en gezond werken.

Onder de partijen die dinsdag het startschot voor de Code geven, zijn naast initiatiefnemers EVO en BMWT, MKB Nederland, TNO, TLN, NVG, het Verbond van Verzekeraars en diverse bedrijven en opleiders. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid ondersteunt het initiatief.

2016, het recordjaar in heftruckongevallen met een dodelijke afloop?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer