‘Geen chauffeurs meer nodig in transport van de toekomst’ • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

‘Geen chauffeurs meer nodig in transport van de toekomst’

Alle grote automerken claimen in 2020 de autonome auto op de markt te brengen. Dat geldt ook voor al het andere transport, schepen of vrachtwagens. Recruitmentorganisatie Hays vroeg ruim 350 logistiek professionals naar hun visie op de toekomst van de logistieke sector. Daaruit blijkt dat de meerderheid (60 procent) van de logistiek professionals verwacht dat menselijke chauffeurs in de toekomst deels worden vervangen door computers in het wegvervoer. Bijna de helft (45 procent) verwacht zelfs dat binnen nu en vijf jaar gedeeltelijk autonoom vrachtvervoer al een feit is, waarbij slechts nog een beperkt aantal handelingen nodig is.

Gedeeltelijke autonomie van transportmiddelen is dichtbij. Dit betekent dat vervoersmiddelen grotendeels autonoom functioneren, maar dat er nog menselijke handelingen nodig zijn. Volledig autonome voertuigen die functioneren zonder enig menselijk handelen, komen in de verdere toekomst. Toyota claimde begin 2017 dat de volledig autonome (vracht)auto pas over decennia op de weg rijdt.

“De opkomst van de autonome wereld heeft een duidelijk effect op de werkgelegenheid in de logistieke sector. De mens blijft transportmiddelen aansturen, maar met welke functie? Puur besturen, dat doet technologie efficiënter, goedkoper en beter”, aldus Daisy Cornelissen, senior consultant supply chain, logistics & purchasing bij Hays Nederland. “Dit betekent dat we in de toekomst minder chauffeurs nodig hebben en meer coördinatoren op afstand, zoals een luchtverkeersleider nu al doet voor vliegverkeer. Hier komen veel security-aspecten bij kijken. Voertuigen worden uitgerust met sensoren, camera’s en alarmfuncties, maar ook de te rijden route dient heel strak gecontroleerd en gereguleerd te worden. Zoals bij veel banen binnen supply chain, is ook hier IT niet meer weg te denken. Het is van belang dat logistiek professionals in de toekomst verstand hebben van allerlei softwaresystemen die via interfaces verbonden zijn met systemen van leveranciers, andere bedrijfsonderdelen of klanten. ”

De verwachtingen zijn binnen de logistiek per sector verschillend. Binnen railvervoer zijn de verwachtingen van autonoom transport het hoogst, 77 procent voorziet dat het realiteit wordt binnen deze tak: de trein zonder bestuurder. Binnen zeevervoer denkt 48 procent dat dit het geval is voor 2020 en 41 procent voorspelt dit voor het luchtvervoer.

7 reacties op “‘Geen chauffeurs meer nodig in transport van de toekomst’

 • gerrit

  geloof er niets van vooral niet in retailmarkt

 • Cees

  Ja, ja. Een zeecontainer aardappelen of uien laden op een boerenerf of in een donkere schuur. Open toppers in fabriekshallen. Noem maar op. Krijgen de trucks dan ook nog oortjes die de aanwijzingen van het personeel kunnen opvolgen? Hoe zit het met de aansprakelijkheid? De chemische industrie zal autonoom rijdende auto’s verbieden op hun terreinen. Er zal een totaal aangepaste infrastructuur voor moeten worden aangelegd. Wie gaat dat betalen?

 • Den heijer

  Weer zijn de zakken vullende bedrijven bezig, de mens wordt vervangen door elektronica ,

 • Ron

  Ga volgend jaar op vakantie naar Mars.

 • Tinus Tussengas

  Klinkt allemaal leuk hoor. Zelf rijdende trucks. Zal gerust wel kunnen. Maar zie je het al gebeuren? Een truck die bij de Appie komt met 30 containers of zo. Gaat die truck ze ook lossen en de emballage inladen en zo? Ik zie het nog niet zo snel gebeuren.

 • Adrie

  ze kunnen nog geen goed werkende bluetooth verbinding maken laat staan een zelf een zelfrijdende truck

 • Kareltje

  Visionairs moeten naar de dokter.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer