Geharmoniseerde voertuigdata helpen transportbedrijven • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Geharmoniseerde voertuigdata helpen transportbedrijven

Truckfabrikanten en leveranciers van telematicasystemen werken al enige jaren samen om data van trucks in fleetmanagementsystemen geharmoniseerd te krijgen. Data van stationair lopende motoren zijn nu beschikbaar.

De organisatie Telematics Valley is vier jaar geleden gestart met de groep DOITS (wat staat voor Data Openness In Transport Solutions). Leden van de groep zijn Scania, Volvo en Astratra, Telogis, TomTom, Trimble, Transics en Vehco.

Truckfabrikanten hanteren verschillende standaards en methodes om aan data van motoren te komen. Dat maakt het transportbedrijven met een gemixte vloot moeilijk tot onmogelijk om optimaal gebruik te maken van hun fleetmanagementoplossingen. DOITS is aan de slag gegaan om dit probleem aan te pakken en om te zien welke data geharmoniseerd moeten worden.

Het eerste aspect wat is opgepakt is om een merkneutrale meting van het stationair lopen van motoren te verkrijgen, volgens DOITS een van de belangrijkste meetpunten bij het verminderen van brandstofverbruik. Om deze ‘idling measure’ voor alle fleetmanagement aanbieders en gebruikers toegankelijk te maken, heeft DOITS samenwerking gezocht met ACEA voor het gebruik van haar in 2016 in gebruik genomen rFMS 2.0 standaard.

DOITS heeft ook aanbevelingen gedaan aan de ACEA FMS Standardisation Group op de toepassing van rFMS aangaande data van acceleratie, remmen en hoe toerenverloop en snelheden beter verwerkt kunnen worden. DOITS zet zich behalve voor de geharmoniseerde voertuigdata ook in voor aanpassing van standaarden en harmonisering van data die de operationele gang van zaken aangaande wagenparkbeheer van transportbedrijven kan helpen.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer