Ga naar hoofdinhoud

Gelijke cao-rechten voor Poolse chauffeurs Farm Trans

Poolse chauffeurs die in opdracht van Farm Trans binnen Nederland goederen vervoeren hebben (onder voorwaarden) recht op dezelfde basisvoorwaarden uit de cao als Nederlandse werknemers. Dat heeft het gerechtshof ’s-Hertogenbosch dinsdag in kort geding bepaald in een zaak die was aangespannen door FNV.

farmtransFarm Trans huurde via een Poolse dochteronderneming Poolse chauffeurs in. In de cao voor het beroepsgoederenvervoer staat volgens het Gerechtshof dat een Nederlandse werkgever (in bepaalde gevallen) verplicht is erop toe te zien dat werknemers van een onderaannemer gehonoreerd worden volgens de basisarbeidsvoorwaarden van de cao. FNV en de bedrijven Farm Trans, Farm Trans Organische Grondstoffen en Farm Trans Fresh en Frozen zijn het erover eens dat de cao van toepassing is. FNV had de zaak aangespannen omdat zij vond dat de Farm Trans bedrijven de cao op dit punt niet naleefden. Tijdens de procedure hebben de bedrijven onvoldoende aan het hof duidelijk gemaakt dat zij zich hieraan toch houden. Daarom heeft hof hen veroordeeld op straffe van een dwangsom.

Lees hier de complete uitspraak van het Gerechtshof

De kantonrechter verklaarde FNV eerder niet-ontvankelijk in haar vordering, omdat de naam van de werknemersorganisatie verkeerd stond vermeld. FNV ging hierop in hoger beroep. Het hof is van oordeel dat FNV haar naam wel kan verbeteren en ontvankelijk is in de vorderingen en heeft FNV in het gelijk gesteld.

Farm Trans wilde desgevraagd aan TTM.nl geen commentaar geven op de rechterlijke uitspraak.

 

 

7 reacties op “Gelijke cao-rechten voor Poolse chauffeurs Farm Trans

 • evy willems

  Helemaal van de pot gerukt. Hoe kunnen Polen, die ondermaats werk leveren, nu dezelfde prijs betaald worden als Nederlandse chauffeurs ? Ze begrijpen geen fluit Nederlands, spreken nauwelijks iets anders dan Pools en dat moet dan hetzelfde salaris krijgen. Hier is maar 1 oplossing voor, sluiten in Nederland en nieuw bedrijf in Polen beginnen die geen chauffeurs meer inhuurt, maar gewoon het vervoer zelf doet.

 • Henry

  Nou menige Poolse arbeider wel of geen chauffeur spreken toch echt wel een woordje over de grens hoor aangezien zijzelf ook wel weten dat hun taal niemand begrijpt etc. en je moet van ons westerlingen niet gaan verlangen dat wij Pools gaan praten, ik moest ook maar Italiaans gaan leren (vrijwillig dan hè) omdat ik wekelijks op Italië reed en dat is best lastig als je al wat ouder bent maar het is wel gelukt, net zoals het Duits en Engels behalve Frans want die ken ik niet, ha ha
  Overigens moet je die Poolse chauffeurs niets kwalijk nemen, je moet die verdraaide werkgevers die zo graag voor een duppie eerste rang willen zitten over de ruggen van een ander aanpakken, dat zou pas op z’n plaats zijn inplaats van die chauffeurs aan te vallen want die kunnen er tenslotte weinig aan beleven, wees blij dat Edwin Altena nu weleens een zaak heeft gewonnen, nu nog maar afwachten of het ook daadwerkelijk van kracht wordt en/of Farmtrans over de brug komt!

 • Peter

  Lijkt me niet zo moeilijk.werkgever heeft t zelf zo ver laten komen.ga ervanuit dat als ze nu zelfde betaald krijgen.men voor kwaliteit zal kiezen en dus de nederlander.

 • Ary

  Agh ach kommer en kwel voor die arme Pooltje ze komen willens en wetens hier naar toe om hier ons werk over toenemen ze eten donders goed wat ze doen aan het end van de lijn hebben ze meer als wij voor elke buitenlander zit een Nederlander werkloos thuis met minimale uitkering. Ga zo door jongens we zijn al op weg naar de algehele nee transport verloedering.

 • Martin

  Wij maken geen gebruik van Poolse chauffeurs, uitsluitend Nederlandse, des te zuurder als je werk kwijtraakt aan conculega’s die wel voor een prijs werken die, door lagere loonkosten, onder jouw kostprijs liggen. Let wel ben absoluut geen fan van de FNV. maar denk dat ze hier zeker voor transporterend Nederland een goed punt hebben gemaakt.

 • Ary--

  Laat altena nu maar eens voor de nederlandsechauffeur opkomen ipv zichzelf tentoonspreiden kijk eens goed om je. Heer Altena enkel populair doen

 • Theo

  Beste Evy en Ary het is heel simpel. Als een chauffeurs van buitenlandse afkomst hetzelfde verdienen als een chauffeurs van Nederlandse afkomst , komen vanzelf de beste chauffeurs aan het werk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer