Ga naar hoofdinhoud

Gemeente rekent toeristenbelasting voor overnachtende chauffeurs

Advocatenkantoor Vallenduuk meldt op haar website dat het onlangs melding kreeg van een transportbedrijf dat van de gemeente een aanslag voor toeristenbelasting had ontvangen. De achterliggende reden voor deze aanslag was dat er chauffeurs op het terrein van de transportonderneming overnachten in hun cabine of in een speciaal voor deze chauffeurs ingerichte rustplaats.

Dat is toch wel een heel aparte ‘belasting’ die je als transporteur voor de kiezen krijgt. Kan dat zo maar? Dat, schrijft Vallenduuk, is afhankelijk van de formulering van de verordening toeristenbelasting zoals die geldt in de gemeente waar de chauffeurs overnachten. In veel van deze verordeningen is opgenomen dat sprake moet zijn van het ‘houden van verblijf binnen de gemeente X tegen een vergoeding in welke vorm dan ook’. Indien de chauffeurs voor het houden van verblijf echter geen vergoeding betalen, is de toeristenbelasting ook niet verschuldigd.

Krijgt u als transportbedrijf toch zo’n belastingaanslag, dan kan Vallenduuk namens u bezwaar maken. Overigens is het vaak ook mogelijk, om de opgelegde toeristenbelasting door te belasten aan de betreffende chauffeurs.  Wellicht handig om eens uit te laten zoeken hoe het in uw gemeente het beste geregeld kan worden, voordat de aanslag op de mat valt.

Bron: Vallenduuk Advocaten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer