Gratis CHEP-pallets voor transport naar voedselbanken • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Gratis CHEP-pallets voor transport naar voedselbanken

CHEP Benelux spoort zijn Belgische en Nederlandse klanten aan om voedseloverschotten te schenken aan de Voedselbanken. De leverancier van supply chain-oplossingen biedt een terugbetaling aan voor de CHEP-pallets die worden gebruikt voor het vervoer van voedseloverschotten naar de Voedselbanken. Via deze weg wil CHEP samen met zijn klanten en de Voedselbanken de strijd tegen honger en voedselverspilling aangaan.

Jaarlijks wordt er volgens het Europees Parlement in België 3,6 miljoen ton voedsel weggegooid, ofwel 345 kg per persoon. In Nederland gooit iedereen ongeveer 541 kg voedsel per jaar weg. België en Nederland zijn daarbij de slechtste leerlingen van Europa. En dat terwijl in beide landen meer dan een miljoen mensen onder de armoedegrens leven. De helft van de hulpbehoevenden wordt geholpen via een Voedselbank.

CHEP Benelux ondersteunt de Belgische Federatie van Voedselbanken (BFVB) en de Voedselbanken Nederland door kleinhandelaars en producenten aan te sporen om voedseloverschotten te doneren en ze te vervoeren op CHEP-poolingpallets. De kosten van de CHEP-pallets worden nadien terugbetaald. Tijdens de eindejaarsperiode zal CHEP haar klanten extra stimuleren via een actie, maar de samenwerking loopt het hele jaar door. Via deze samenwerking wil CHEP zorgen voor een efficiënte supply chain, en ook bijdragen aan minder voedselverspilling en een lagere CO2-uitstoot die gepaard gaat met de vernietiging van voedsel.

2017 was het eerste volledige jaar waarin deze actie liep. Er werden meer dan 12.000 CHEP-pallets met voedseloverschotten verzonden naar een 50-tal locaties van de Voedselbanken in de Benelux. Iets meer dan 4.000 pallets gingen naar Belgische locaties en bijna 8.000 naar Nederlandse locaties.

Roderik Colen, logistiek manager van de Nederlandse Voedselbanken: “De actie van CHEP werpt duidelijk zijn vruchten af. We hadden nooit gedacht dat dit zo’n succes ging worden. Deze cijfers stemmen ons alleen maar hoopvol voor de toekomst. Niet alleen dankzij het gedoneerde voedsel, maar ook mede dankzij de logistieke ondersteuning van CHEP, hebben we vorig jaar 132.500 mensen kunnen helpen met een voedselpakket.”

Ook bij de Belgische Federatie van Voedselbanken zijn ze opgetogen. “De Belgische Voedselbanken sluiten zich graag aan bij de Voedselbanken Nederland en benadrukken het waardevolle karakter van de CHEP-actie”, aldus Jozef Mottar, afgevaardigd bestuurder bij de BFVB. “De gedoneerde voedseloverschotten die ons bereiken via de logistieke inzet van CHEP zijn een grote meerwaarde in de strijd tegen honger en voedselverspilling. Bedankt in naam van de hulpbehoevenden.”

Dit fiscaal jaar hoopt CHEP de kaap van 15.000 pallets te overschrijden. De samenwerking met de Voedselbanken kadert in het duurzaamheidsbeleid van CHEP. Het bedrijfsmodel is gebaseerd op het concept van de circulaire economie, een industrieel model waarin afval wordt gezien als een resource en vervuiling wordt geminimaliseerd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer