Ga naar hoofdinhoud

‘Grenscontroles hinderen goederentransport’

De Nederlandse transportsector heeft zorgen over de heringevoerde grenscontroles in Denemarken en Zweden. Er is begrip, maar er lijkt ook sprake van een tendens die haaks staat op het vrije verkeer van goederen en diensten in Europa. Dat noemen TLN en EVO tegenover NOS.

“Het hindert per definitie het goederentransport”, aldus woordvoerder Dennis Heijnen van de transportbrancheorganisatie EVO. “Bij de grenscontroles wordt gekeken naar vluchtelingen en daarom worden ook vrachtwagens binnenstebuiten gekeerd. Dat weten we uit eerdere tijdelijk controles. En dat kost een transporteur veel tijd.” Volgens Heijnen gaat zo’n 15 tot 20 procent van de Nederlandse export via Denemarken naar Scandinavië.”Het gaat ook om veel verse producten, zoals vis en groenten. Dan kun je eigenlijk geen vertraging hebben.”

Ook TLN is bezorgd. “We zien een toenemende tendens tot grenscontroles”, aldus een woordvoerster. “Dat staat natuurlijk haaks op het vrije verkeer van goederen en dienst zoals we dat binnen de EU hebben afgesproken.”

Bron: NOS

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer