Ga naar hoofdinhoud

Groeneveld Groep overgenomen door Timken

Met ingang van 1 juli a.s. wordt de Groeneveld Groep uit Gorinchem overgenomen door Timken, een Amerikaans bedrijf en grote speler op gebied van lagers en mechanische krachtoverbrengingssystemen. Dat maken beide bedrijven bekend.

Groeneveld is een vooraanstaande leverancier van onder meer automatische smeersystemen voor transport en off-road applicaties. Met de overname is een bedrag van ongeveer 247 miljoen euro gemoeid. De omzet van Groeneveld Groep bedroeg in de laatste 12 maanden, tot en met 31 mei 2017, ongeveer 92 miljoen euro Verwacht wordt dat de overname zal bijdragen aan de aangepaste winst per aandeel in 2017. Daarnaast realiseert Groeneveld Groep een sterke marge, die naar verwachting zal bijdragen aan Timken’s EBITDA marge en die verder versterkt zal worden als gevolg van synergiën.

“De overname van Groeneveld betekent een verdere versterking van onze positie op gebied van automatische smeersystemen, een sector die wij in 2013 betraden met de overname van Interlube,” aldus Richard G. Kyle, president en chief executive officer van Timken. “Groeneveld is een sterk merk en heeft een goed management, een wereldwijd klantenbestand en een toonaangevend productportfolio met een uitstekende marktpositie in off-road machines en zware vrachtwagens.”

Het hoofdkantoor van Groeneveld is gevestigd in Gorinchem, Nederland, met assemblagefaciliteiten in Italië. De automatische smeersystemen, die de machine- en voertuigbeschikbaarheid verhogen, vormen samen met de veiligheidssystemen het grootste deel van de afzet. Daarnaast beschikt de onderneming ook nog over een kleinere divisie, Groeneveld ICT Solutions, welke telematica-oplossingen biedt voor transportbedrijven. Groeneveld heeft ongeveer 600 medewerkers in dienst. In meer dan 45 jaar is de Groeneveld Groep uitgegroeid tot een toonaangevende, wereldwijde speler op het gebied van efficiëntie en veiligheid verhogende producten en diensten voor on- en off-road toepassingen. Groeneveld is wereldwijd actief in circa 40 landen en heeft bijna 600 medewerkers, productiebedrijven van wereldklasse in Italië, een omzet van circa 100 miljoen euro en gezonde financiële resultaten, jaar na jaar.

Henk Groeneveld heeft echter geen opvolging binnen de familie en heeft daarom besloten een sterke moedermaatschappij te vinden om het bedrijf een gezonde toekomst te bieden. “Ik ben er trots op dat Groeneveld onderdeel wordt van Timken, een geweldig bedrijf. Dit is goed voor alle belanghebbenden, waaronder medewerkers, klanten en leveranciers”, aldus Henk Groeneveld.

Als onderdeel van de overname zal Henk Groeneveld, enig aandeelhouder en non-executive president van Groeneveld Groep, zich terugtrekken uit het bedrijf. “Henk heeft de onderneming gedurende vier decennia geleid. Dankzij hem is de onderneming geworden tot wat het vandaag de dag is. Hij heeft tevens gezorgd voor een sterke directie en staf,” besluit Kyle. “Wij wensen Henk een goed en welverdiend pensioen met zijn familie.”

Timken realiseerde in 2016 een omzet van 2,4 miljard dollar. Timken heeft meer dan 14.000 medewerkers en is actief in 28 landen. Een solide, wereldwijde opererende onderneming, die Groeneveld Group een goede basis biedt voor verdere groei in de komende jaren. Deel uitmaken van een wereldwijde groep als Timken, biedt werknemers kansen voor groei en persoonlijke ontwikkeling, terwijl tegelijkertijd de klanten nog beter worden bediend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer