Grote Benelux-controle internationaal wegtransport • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Grote Benelux-controle internationaal wegtransport

De inspectiediensten van de Benelux-landen hebben vorige week, op hetzelfde moment, een grote controle uitgevoerd bij het internationale vrachtwagentransport in België, Nederland en Luxemburg. Tijdens de inspecties werden vrachtwagens gericht gecontroleerd op fraude met de tachograaf, maar ook op de naleving van de rij- en rusttijden. De inspecteurs controleerden 84 vrachtwagens (29 BE + 14 NL + 41 LU). Er werden 43 overtredingen (5 BE + 9 NL + 29 LU ) vastgesteld.  

grenscontrole_vluchtelingen1De inspecteurs van de Federale Overheidsdienst Mobiliteit en Vervoer in België, de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) in Nederland en Douane in Luxemburg hebben controles op vrachtwagens uitgevoerd in België (E40 Jabbeke/E42 Verlaine), Nederland (Elsloo) en het Groothertogdom Luxemburg (op de grote verkeersassen – Dudelange-Zoufftgen). Op alle controlelocaties waren inspecteurs van de Benelux aanwezig. Doel van de samenwerking is het delen van kennis om zo te komen tot grotere uniformiteit van controlepraktijken tussen de landen.

Deze gezamenlijke controle werd gehouden in het kader van het Verdrag van Luik dat door de drie partnerlanden in oktober 2014 werd ondertekend. Door dit verdrag kunnen de inspecteurs van de deelnemende landen op een efficiënte manier samen controles uitvoeren op vrachtwagens en autobussen. Deze samenwerking leidt tot een meer uniform toezicht op het wegvervoer, kostenbesparingen en eerlijke concurrentie tussen transporteurs en correcte arbeidsomstandigheden voor chauffeurs. Hiermee vervullen de drie partnerlanden een voortrekkersrol binnen de Europese Unie. Het was de vierder keer sinds 2015 dat de drie landen samen een grote controle uitvoeren binnen dit kader.

De inspecteurs stelden bij vijf vrachtwagens overtredingen vast. Eén ervan betrof een overtreding met de tachograaf en twee hadden te maken met overtredingen tegen rij- en rusttijden. Ook was er een overtreding op de wegcode en een proces verbaal voor een trekker zonder tachograaf aan boord zonder gewaarmerkte kopie van vergunning. Het totale bedrag van de onmiddellijke inningen bedroeg 2908 euro.

De inspecteurs hebben op het terrein van de RDW (Rijksdienst voor het Wegverker) aan de Rijksweg A2 in Elsloo 14 vrachtwagens gecontroleerd. Bij negen vrachtwagens werden overtredingen vastgesteld. Daarnaast is er drie keer onderzoek gedaan naar mogelijke fraude van de tachograaf naar aanleiding van het uitlezen van het motormanagement. Er zijn drie waarschuwingen gegeven en zes keer is een proces verbaal (PV) aangezegd. De meest voorkomende overtredingen hadden te maken met het remsysteem of de uitlaat van een vrachtwagen. Een PV was voor het niet hebben van een VIHB-vergunning voor afvalstoffen.

In Nederland hebben ook medewerkers van de RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer) en de Nationale Politie deelgenomen aan de inspectie om de technische staat van de vrachtwagens te onderzoeken.

De inspecteurs hebben boetes uitgeschreven ter waarde van 4.989 euro. Deze boetes hadden betrekking op het niet naleven van rij- en rusttijden, inbreuken op de wegcode en afwezigheid van eurovignetten. Op de plaats van controle te Dudelange – Zoufftgen werden 21 vrachtwagens gescand met de mobiele scanner.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer