H.N. Post en Zonen: ‘Minder diefstal door kleine aanpassingen’ • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

H.N. Post en Zonen: ‘Minder diefstal door kleine aanpassingen’

Toen Martien Post (69) voor de zoveelste keer slachtoffer was geworden van dieven die de radio’s uit zijn vrachtwagens hadden gestolen, was voor hem de maat vol. De inmiddels gepensioneerde eigenaar van transportbedrijf H.N. Post en Zonen uit Pijnacker wordt nog boos als hij eraan terug denkt. “Nadat er weer een diefstal had plaatsgevonden, ben ik wel eens ’s nachts gaan surveilleren. Maar ja, dan komen ze natuurlijk niet.” Een speciale website moet ondernemers en chauffeurs nu helpen bij het nemen van maatregelen om transportcriminaliteit tegen te gaan.

HNPost en zonen transport-2Helaas zijn de gestolen radio’s niet de enige vorm van transportcriminaliteit waar de transporteur in zijn loopbaan mee te maken kreeg. Post: “Je zou haast zeggen dat het erbij hoort. Brandstof, lading, materieel… alles is wel eens een keer gestolen.” De ondernemer laat dat niet zomaar gebeuren. “Elke keer als er iets gebeurt, hebben we er van alles aan gedaan om dat een volgende keer te voorkomen. We hebben elektrische hekken en camera’s om het bedrijventerrein geplaatst, er zitten speciale korfjes in de tanks om brandstofdiefstal te voorkomen en onze wagens zijn uitgerust met GPS-tracking.”

Het probleem is volgens Post dat criminelen ook niet stil zitten. “Ze bedenken steeds weer wat nieuws. Wanneer je een container afsluit met extra beveiliging, klimmen ze de volgende keer op de vrachtwagen, nemen een decoupeerzaag mee en zagen dan gewoon een luik in het dak. Hoe ga je je daar dan weer tegen wapenen?”

HNPost en zonen transport-26350 miljoen euro: een enorme schade
Het familiebedrijf uit Pijnacker is niet de enige onderneming die te maken krijgt met ladingdiefstal en andere vormen van crimineel gedrag. Transportcriminaliteit is in Nederland een groot probleem, merkt ook het Verbond van Verzekeraars. Volgens de meest recente cijfers is er in 2014 alleen al voor het enorme bedrag van 350 miljoen euro aan lading gestolen, diefstal van en schade aan voertuigen nog niet eens meegerekend.

Preventieinzicht.nl

Om hier iets aan te veranderen, hebben Het Verbond van Verzekeraars, TLN en EVO de handen in ineen geslagen en de Safety Deal TransportCriminaliteit ondertekend. De drie organisaties hopen met concrete acties de transportcriminaliteit in Nederland terug te dringen. Zo ontwikkelden zij de website preventieinzicht.nl. Deze website bevat twee gratis e-learnings – voor transportondernemers en voor vrachtwagenchauffeurs – vol tips over hoe schade door diefstal kan worden voorkomen. De tips zijn meestal praktisch en makkelijk toe te passen. Ondernemers leren bijvoorbeeld dat het belangrijk is om alle nieuwe medewerkers te screenen en dat ook uitdrukkelijk in de wervingsadvertentie te vermelden. Chauffeurs leren dat ze hun reis van tevoren zo goed mogelijk moeten plannen, zodat ze zo min mogelijk hoeven te tanken en te parkeren onderweg.

HNPost en zonen transport-20Wel verzekerd? Tóch schade!
Het nemen van anti-diefstalmaatregelen is niet voor elke ondernemer vanzelfsprekend, zo weet ook Annemieke Keppel, beleidsadviseur bij Het Verbond van Verzekeraars. “Er zijn ondernemers die denken ‘ach, ik ben verzekerd’. Wij weten echter uit ervaring dat diefstal altijd schade oplevert, ook als je verzekerd bent. Denk bijvoorbeeld aan imagoschade, of medewerkers die een trauma oplopen en langdurig ziek zijn. Met preventieinzicht.nl willen we deze ondernemers bewust maken van het belang van preventie. Maar de website is ook bedoeld voor ondernemers als Martien Post, die wél aan preventie doen, maar pas nadat ze slachtoffer zijn geworden. Zulke ondernemers helpen we met de tips om criminaliteit voor te zijn.”

De meeste diefstal vindt plaats vanaf het eigen bedrijfsterrein. Op preventieinzicht.nl staan onder andere tips over hoe ondernemers hun terrein het beste kunnen beschermen tegen diefstal en inbraak.
De meeste diefstal vindt plaats vanaf het eigen bedrijfsterrein. Op preventieinzicht.nl staan onder andere tips over hoe ondernemers hun terrein het beste kunnen beschermen tegen diefstal en inbraak.

Een stap in de goede richting
Het doorlopen van de vragen en opdrachten op de website is een eerste stap in de goede richting. “Maar de gratis e-learning biedt geen kant en klaar preventieplan”, benadrukt Keppel. “Elk bedrijf is uniek en wij weten ook niet precies wat criminelen over een jaar ontwikkelen. We hopen dat de website ondernemers inspireert om preventie als vast onderdeel op hun agenda te plaatsen. Het is aan de ondernemers zelf hoeveel ze er uiteindelijk in willen investeren.”

HNPost en zonen transport-17Martien Post ziet de speciale website intussen wel zitten. “Ik vind het een goede zaak dat er maatregelen worden bedacht om transportcriminaliteit te voorkomen. Uit ervaring weet ik dat kleine aanwijzingen al een groot effect kunnen hebben. Door er met elkaar over na te denken en informatie uit te wisselen over hoe diefstal wordt aangepakt, verkleinen we de kans dat er meer slachtoffers vallen.”

Foto’s: Rogier Bos

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer