Heisterkamp wil voldoen aan rijtijdenwetgeving • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Heisterkamp wil voldoen aan rijtijdenwetgeving

Logistiek dienstverlener Heisterkamp heeft Trimbles Tachotime Manager geïmplementeerd voor het uitlezen, analyseren en archiveren van zijn tachograafgegevens. Met deze oplossing blijft de internationaal opererende logistiek dienstverlener naar eigen zeggen voldoen aan de rijtijdenwetgeving. Bovendien is Heisterkamp volgens Tom van Noort en Stefan Thegelkamp nu minder tijd kwijt: “Omdat we koppelingen hebben gerealiseerd met onze Fleetmanagement- en Human Resource-systemen hoeven we gegevens niet meer dubbel in te voeren.”

Heisterkamp is naar eigen zeggen groot in trucking. Met ruim 750 trekkers en 1400 medewerkers brengt de logistiek dienstverlener elke trailer in Europa naar diens plaats van bestemming. Een terugkerende uitdaging is het uitlezen, analyseren en archiveren van de tachograafgegevens van trekkers en chauffeurs. Vanwege de grote datavolumes heeft Heisterkamp behoefte aan een systeem met vergaande analysemogelijkheden, dat bovendien eenvoudig kan worden gekoppeld met andere backoffice systemen.

Dat systeem is Tachotime Manager van Trimble Transports & Logistics. “Wij hebben een systeem nodig waarmee we kunnen bewaken of we voldoen aan de transportwetgeving en eventuele overtredingen kunnen analyseren. Dat kan met Tachotime Manager. Het systeem is robuust genoeg om onze gegevensstroom te verwerken”, verklaart Tom van Noort, ICT-manager van Heisterkamp.

Tachotime Manager geeft automatisch een melding als blijkt dat de uitgelezen tachograafgegevens conflicteren met de wetgeving. “In dat geval kunnen we eenvoudig doorklikken, oorzaken achterhalen, opmerkingen plaatsen en de genomen maatregelen vastleggen. Dan blijkt bijvoorbeeld dat de verplichte rusttijd even is onderbroken om een trekker met oplegger van de veerboot te rijden”, vertelt Stefan Thegelkamp, functioneel beheerder bij Heisterkamp en projectleider tijdens de implementatie.

Als een chauffeur een vergissing heeft gemaakt, noteert Heisterkamp in Tachotime Manager of het om een kleine, middelgrote of grote overtreding gaat. De maatregelen die de logistiek dienstverlener treft om herhaling te voorkomen, worden eveneens in het systeem vastgelegd. “Soms gaat het om bedieningsfouten. In die gevallen geven we de chauffeur bijvoorbeeld aanvullende instructies geven.

In Tachotime Manager kunnen we dergelijke gegevens eenvoudig opslaan en achterhalen hoeveel aanvullende instructies een chauffeur heeft gehad”, weet Thegelkamp. “Omdat we behalve de tachograafgegevens ook de gemaakte analyses, opmerkingen en maatregelen archiveren, hebben we altijd een goed overzicht.”

Een ander voordeel van Tachotime Manager is het gemak waarmee een koppeling met andere systemen tot stand kan worden gebracht. “Wij nemen met grote regelmaat nieuwe trekkers in gebruik. Door een koppeling met het fleetmanagementsysteem, WACS Fleetcare, hoeven we niet elke nieuwe trekker ook nog eens handmatig in Tachotime Manager te zetten”, legt Van Noort uit. Daarnaast is de logistiek dienstverlener bezig met een overstap naar nieuwe boordcomputers, die de gegevens straks door de lucht naar het boordcomputeronafhankelijke Tachotime Manager sturen.

De keuze voor Trimble’s Tachotime Manager viel na een testperiode van drie maanden. “Het is bijzonder gemakkelijk werken met dit systeem. Bovendien bevat het veel functionaliteit en uitgebreide, visuele rapportagemogelijkheden. Bij de start van de test voldeed het systeem grotendeels aan onze wensen. De belangrijkste betreffen de koppelingen met onze andere systemen en een aantal extra rapportages.”, vertelt Van Noort. “Trimble is duidelijk een organisatie die de materie kent en een tacho archiveringsoplossing biedt die ons helpt in het voldoen aan de arbeidsurenwetgeving.”

De kracht van Heisterkamp is naar eigen zeggen een zelf ontwikkeld concept dat uitgegroeid is tot de grote kracht van het bedrijf: Trailer Trucking. In de loop der jaren heeft Heisterkamp meer diensten ontwikkeld, waardoor het bedrijf een uniek totaalconcept voor de gehele transportsector biedt. Heisterkamp treedt op als partner op het gebied van Truck en Trailer Rental & Leasing, Trailer & Truck Service, Breakdown Service, Used Trucks en Commercial Vehicles. Inmiddels telt het bedrijf 1400 medewerkers, verdeeld over verschillende vestigingen in Europa: Oldenzaal (Nederland), Travemünde (Duitsland), Hamm (Duitsland), Szczecin (Polen), Riga (Letland) en Cluj (Roemenië).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer