ZF Nederland Services bestaat in 2017 65 jaar, maar aan pensioen denkt helemaal niemand bij het in Delfgauw gevestigde bedrijf. ZF is juist uiterst vitaal, met een scherp oog voor de nieuwste technologieën en de vermarkting ervan. [INDEX TTMnl2017-1_32]
Eerst even een huiskamervraag: waar staat ZF voor? Een, twee, drie, de tijd is om: “Zahnradfabrik Friedrichshafen”, glimlacht Paul Bliek, bij ZF Nederland verantwoordelijk voor de marketing. Friedrichshafen was de plek voor Graf von Zeppelin zijn luchtschepen begon te bouwen, aan het einde van de 19e eeuw. Hij maakte daar zelf tandwielen voor, die vanaf 1915 ook in transmissies werden toegepast. In Nederland is ZF sinds 1952 actief.
Het kwam voort uit garage Wervo, destijds importeur van onder meer Hanomag Diesel bestelauto’s, en maakte tot 1992 naam als Technisch Bureau Media. Tijdens het 60-jarig bestaan in 2012 had ZF Services Nederland een Experience Center ingericht waar veel producten ‘on display’ stonden. Anno 2016 is er een nieuw Experience Center, een futuristisch ogende ‘conference room’ vol multimedia. “Voor een rondleiding in onze eigen wereld, een optimale ervaring van alles waar ZF voor staat”, aldus Bliek. Bij ZF werken wereldwijd 138.000 mensen. Er zijn 230 fabrieken in 40 landen.
Testunit
In Nederland werken iets meer dan veertig mensen bij ZF. “In Nederland is er geen fabriek of productie, enkel verkoop- en service-acti viteiten”, legt Bliek uit. In 2015 werd er door ZF Nederland Services 18 miljoen euro omgezet. Een derde deel daarvan kwam uit leveringen aan fabrikanten (OEM), de helft uit onderdelenleveringen en de rest uit reparaties. In de werkplaats zijn tien man bezig met reparaties aan transmissies, assen en stuurhuizen. “Voor bussen, trucks en grondverzetmaterieel”, laat Bliek zien. Er is een eigen testunit om te zien of gerepareerde transmissies daadwerkelijk weer goed functioneren. Daarnaast beschikt ZF Services Nederland over een eigen onderdelenmagazijn. Daar liggen behalve 6.000 onderdelen ook complete transmissies. “Die zijn voor enkele kleine OEM-klanten in het zware segment. Niet de hele grote truckfabrikanten, maar bedrijven die een paar keer per week een transmissie nodig hebben, zoals Terberg, Spierings en Ginaf.”
Autonoom
Wie ZF zegt, zegt transmissies. Dat is altijd zo geweest. Toch verlegt ZF Friedrichshafen anno 2016 de focus nu een beetje. “Het nieuwe bedrijfsmotto is ‘See, Think, Act’”, zegt Bliek. “See staat voor zien door middel van sensoren, Think staat voor rekenen met processoren en Act staat dan voor de beweging. Voor de toekomst richt ZF zich uitdrukkelijk ook op autonoom rijden, op alle technologie die daar voor nodig is. Daarom is ook de overname van TRW gedaan, want die hebben alles voor autonoom rijden in huis.” De eerste tekenen van het nieuwe pad zijn al zichtbaar. Op de IAA 2016 liet ZF een Innovation Truck 2.0 zien. Daarop zit naast Highway Driving Assist (HDA), een toepassing die het mogelijk maakt autonoom te rijden, ook Evasive Maneuver Assist (EMA). Op elke nieuwe truck die momenteel op de markt wordt gebracht moeten verplicht de volgende zaken zitten: Electronic Stability Control (ESC), Advanced Emergency Braking Systems (AEBS) en Lane Departure Warning systems (LDW).
Daarmee moeten kop-staart botsingen in files, vaak met de meest gruwelijke gevolgen, voorkomen. Maar wat nu als de afstand tot de voertuigen voor de truck zo klein is dat volop remmen ook niet meer helpt, dachten ZF en partner Wabco. Daarvoor is EMA ontwikkeld. Als de inzet van AEBS niet meer voldoende is, komt EMA in actie. Het neemt de controle over het stuur over en stuurt de kant op die de chauffeur na aangeven van het waarschuwingssignaal in het display aangeeft. Dat lijkt dus niet helemaal autonoom, maar het hoeft maar een minieme indicatie te zijn en de truck stuurt zelf naar een lege rijstrook of naar de berm. Dat kan zelfs op volle snelheid, zeggen ZF en Wabco.
Service
De truckindustrie verandert, en dat betekent dat ZF mee moet veranderen. “We zien wel dat onderhoudsintervallen van trucks langer worden. Dat geldt ook voor de transmissies. Aan de andere kant zien we dat bij de automatische transmissies, en dat worden er steeds meer, andere componenten dan voorheen sneller slijten. Denk aan het schakeldeksel, de actuatoren, de cilinders. Die gaan ook stuk”, aldus Bliek. “Maar om toch voldoende werk te hebben in de werkplaats hebben we na het ontmantelen van het eerste Experience Center twee hefbruggen gekocht, waar we nu ZF-transmissies van personenauto’s servicen met nieuwe olie.”
Traxon
Jarenlang schermde ZF met de komst van de TraXon, de nieuw ontwikkelde geautomatiseerde transmissie voor trucks. Sinds medio 2015 is de TraXon beschikbaar, en hij wordt momenteel af-fabriek gemonteerd door MAN en Iveco. “. Bliek gelooft niet dat de montage van Scania versnellingsbakken in MAN trucks een streep door de eens zo glorieuze toekomst van de TraXon zal betekenen. “Nee, want de Scania bakken worden op de standaard 4×2 configuraties gemonteerd. De andere MAN’s krijgen gewoon de TraXon. En vergeet niet dat bijvoorbeeld Volkswagen Brazilië en Hino ook ZF transmissies monteren. En hij komt in diverse touringcars. Dus er is wel wat impact van de Scania-MAN samenwerking, maar die is niet heel groot.” Tot eind 2016 zijn er 4.500 TraXons gebouwd “Ik zie dat in de komende jaren oplopen naar 50.000 stuks per jaar”, zegt Bliek. “Zeker als de AS-Tronic langzaam wordt uitgefaseerd.”
TEKST & FOTO’S: ARJAN VELTHOVEN
#service #autonoom #traxon