Ga naar hoofdinhoud

Hollandse Brug in april weer open

Rijkswaterstaat heeft vrijdagmiddag aangekondigd dat vanaf eind maart of begin april alle vrachtverkeer vanuit de richting Almere weer wordt toegelaten op de Hollandse Brug, en vanaf 1 juli alle vrachtverkeer vanuit de richting Amsterdam.

Branche-organisaties EVO, TLN en KNV juichen toe dat het vrachtverkeer eerder dan aanvankelijk was aangekondigd de brug weer op kan. Eerder was sprake van 1 juli voor alle vrachtverkeer, maar het projectteam van Rijkswaterstaat heeft het voor elkaar gekregen dat het vrachtverkeer eerder kan worden toegelaten. Een beperking is wel dat de A6 in zowel noordelijke als zuidelijke richting in eerste instantie met één rijstrook open gaat. In totaal gaan de werkzaamheden aan de Hollandse Brug nog duren tot september of oktober duren. Dat is twee tot drie maanden langer dan gepland.
 
Rechtszaak
De branche-organisaties blijven echter moeite hebben met het eerdere besluit van minister Eurlings om alle vrachtverkeer over de brug te weren. De schade door de afsluiting van de Hollandse Brug bedraagt nog steeds 160.000 euro per dag. Volgende week dinsdag, 22 januari,  dient een rechtszaak bij de rechtbank van Zwolle die is ingediend door EVO, TLN, KNV, Vereniging Bedrijfskring Almere en VNO-NCW/MKB Flevoland. Deze partijen zijn van mening dat het lichte vrachtverkeer gewoon de brug had kunnen blijven gebruiken. De rechtszaak is van belang met oog op schadecompensatie en toekomstige afsluitingen.
 
Compensatie
Als de rechter oordeelt dat het besluit onrechtmatig was, maken ondernemers die financiële schade lijden door het noodgedwongen moeten omrijden, kans op het gecompenseerd krijgen van alle schade in plaats van een deel van de schade. Bovendien betekent een oordeel van de rechter dat het besluit onrechtmatig, dat Rijkswaterstaat bij toekomstige afsluitingen meer rekening moet houden met de belangen van het goederenvervoer.
 

Auteur: Arjan Velthoven

 

ttm.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer