Ga naar hoofdinhoud

‘Horizontale samenwerking levensmiddelentransport is hard nodig’

Een horizontale samenwerking in het levensmiddelentransport is hard nodig en wordt ook realiteit, binnen twee tot drie jaar. Dat zegt lector Citylogistiek aan de Hogeschool van Amsterdam (HvA) Walther Ploos van Amstel op de website van vakblad Distrifood. “Albert Heijn en Jumbo zullen wel moeten gaan samenwerken, anders zijn de vooruitzichten heel slecht.”

Het wordt volgens Ploos van Amstel hoog tijd dat transportbedrijven in de levensmiddelendistributie dynamisch gaan plannen en dat er wordt samengewerkt om distributiesystemen aan te sturen. “Er wordt nu nog traditioneel gepland, volgens het model dat er met één volle vrachtwagen naar een winkel werd gereden. Nu zijn dat er vier tot acht. In de stad staan chauffeurs 55 procent van de tijd stil. Daar komen nog files bij.”

Een cross chain control center is de oplossing, zegt Ploos van Amstel. “Supermarktketens moeten onderling veel meer data delen en veel meer samen plannen. Onderling communiceren wie er nog plek over heeft in de auto, bijvoorbeeld. Zowel op de lange als korte termijn zal men moeten plannen. Een gezamenlijk plan maken richting de kerst, maar ook voor de dagelijkse gang van zaken.” Zo’n systeem is binnen twee tot drie jaar realiteit, denkt Ploos van Amstel. “Ik hoor dat Jumbo interesse heeft, en Sligro zou ook mee moeten doen. Partijen moeten gaan kijken naar elkaars capaciteiten.”

Lees het complete artikel op Distrifood.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer