Ga naar hoofdinhoud

“Illegalen gewoon in verkeerde truck gestapt”

In een vrachtwagen zijn dinsdagochtend in Eindhoven dertien illegalen aangetroffen. De Britse bestuurder van de truck is aangehouden op verdenking van mensensmokkel. De politie kwam de groep op het spoor na tips van passanten die gebonk en gestommel hadden gehoord. Vervoerder Norfolk Line is niet verrast. “Typisch geval van verkeerde truck genomen vanuit Frankrijk”, zegt directeur Howard Lamb in het Algemeen Dagblad.

De politie kon de oplegger traceren met behulp van het navigatiesysteem van vervoerder Norfolk Line, het bedrijf dat de chauffeur had ingehuurd. Volgens politiewoordvoerder Rick Ebli is de vreemdelingenpolitie naarstig op zoek naar de identiteit van de verstekelingen, omdat ze geen papieren bij zich droegen. Ze verkeren in redelijk tot goede gezondheid, zegt Ebli. Volgens omstanders gaat het om mensen met een Noord-Afrikaans uiterlijk.
 
Directeur Howard Lamb van Norfolk Line denkt dat het dertiental als verstekeling in Engeland hoopte aan te komen. De verstekelingen zagen dit keer echter niet het licht in Dover, maar in de Hurksestraat in Eindhoven. “Typisch geval van verkeerde truck genomen vanuit Frankrijk”, denkt hij.
Het is, voor zo ver Lamb weet, de derde keer dit jaar dat een oplegger van Norfolk Line wordt gebruikt door een groep illegalen. “Meestal gaat het om mensen die vanuit Noord-Frankrijk willen meeliften, via de tunnel naar Engeland.”
 
De Norfolk Line-directeur vermoedt geen kwade wil van de bestuurder. Jaarlijks proberen duizenden mensen illegaal de oversteek van en naar Engeland en Frankrijk te maken, legt Lamb uit. “De hele sector worstelt ermee. We doen veel aan beveiliging, maar als ze écht willen, vinden ze altijd wel een manier.”
 
De verstekelingen veroorzaken volgens Lamb steevast voor duizenden euro’s aan schade aan de lading.”Je kunt je voorstellen dat een lading niet bestand is tegen een groep mensen die in het donker, urenlang meereist.”
Transport en Logistiek Nederland (TLN) vindt dat mensen die zich schuldig maken aan mensensmokkel streng moeten worden gestraft. Het formuleren van een gemeenschappelijk Europees asielbeleid is essentieel om dit tegen te gaan, vindt TLN.
 
“De transportsector is niet de oorzaak van mensensmokkel. In het vrije Europa wordt de vrachtauto door mensensmokkelaars nog steeds als middel gebruikt. Dit zou op internationaal niveau moeten worden bestreden,” vindt woordvoerster Esther Vorenkamp van TLN.
 
De dertien illegalen zeggen uit Afghanistan en Irak te komen. Of dit klopt, kan de politie niet zeggen. De drie volwassenen zijn op het politiebureau, de anderen zijn overgebracht naar een jeugdgevangenis. Een 11-jarig kind is naar een speciaal opvangadres gebracht, laat de politie woensdag weten.
De Engelse vrachtwagenchauffeur zit nog vast. De truck had een Engels kenteken, de oplegger een Belgisch kenteken. De vrachtwagencombinatie is volgens de politie in Engeland geladen en was op weg naar Veghel in Noord-Brabant. De politie heeft contact gelegd met autoriteiten uit verschillende landen, waaronder Engeland, Frankrijk en België. Norfolkline, de eigenaar van de truck, meldde dinsdag dat de verstekelingen waarschijnlijk de oplegger zijn binnengegaan toen de chauffeur uitrustte in Calais.

 


Auteur: Arjan Velthoven

 

ttm.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer