ILT belooft: ‘Handhaving op weekendrust in cabine vanaf januari 2018’ • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

ILT belooft: ‘Handhaving op weekendrust in cabine vanaf januari 2018’

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) gaat vanaf januari 2018 handhaven om te voorkomen dat vrachtwagenchauffeurs de weekeinden doorbrengen in hun voertuigen. Dit is het gevolg van een uitspraak van het Europese Hof van Justitie donderdag dat langdurige rust in de cabine op basis van de Europese regels verboden is.

Tot op heden was er onduidelijkheid of landen cabinerust konden verbieden op basis van de huidige regels. In Nederland konden chauffeurs de normale wekelijkse rust van minimaal 45 uur doorbrengen in een voertuig. In een aantal andere Europese landen was dat verboden.

Nederland wil dat in Europa eenduidige regels gelden om een gelijk speelveld (level playing field) te hebben en zo tegelijkertijd de interne markt voor chauffeurs te versterken. Nu het hof duidelijkheid heeft gegeven over de interpretatie van de regels zal het vanaf 2018 voor chauffeurs ook in Nederland niet meer mogelijk zijn om de weekeinden in de vrachtauto door te brengen.

Met de handhavingacties handelt de Inspectie in lijn met de uitspraak van het Europese Hof van Justitie. De ILT start met het informeren van chauffeurs over het verbod en de handhaving. De inspectie deelt folders uit (zie onderstaand document) die in verschillende talen zijn opgesteld, aan chauffeurs die op Nederlandse parkeerplaatsen hun weekeinden doorbrengen. Vervolgens gaat de inspectie handhaven. Bij overtreding van het verbod krijgt de vervoerder een boete opgelegd van 1.500 euro.

Bekijk de folder over cabinerust

3 reacties op “ILT belooft: ‘Handhaving op weekendrust in cabine vanaf januari 2018’

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer