ILT gaat op afstand toezicht houden • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

ILT gaat op afstand toezicht houden

ILT gaat bij wijze van proef op afstand toezicht houden. Dit doet ILT samen met TLN en enkele vervoerders. De ILT maakt daarbij gebruik van blockchaintechnologie.

Vervoerders bekritiseren de ILT, omdat het huidige toezicht in hun ogen te veel op details gericht zou zijn. Bovendien is er de roep om meer toezicht. Immers, door de beperkte controlecapaciteit blijven grote, concurrentievervalsende overtredingen te veel buiten schot.

TLN en de ILT hebben deze kritiek besproken en benadrukken dat een gelijke behandeling van al het beroepsgoederenvervoer (level playing field) altijd het uitgangspunt moet zijn.

Met datatechnieken zoals blockchain ontstaan nieuwe mogelijkheden om op afstand toezicht te houden. Dit biedt ILT de kans om beter invulling te geven aan de roep om meer toezicht. Immers, de tijd en energie die ILT nu steekt in reguliere bedrijfscontroles kan met blockchaintechnologie effectiever worden aangewend. Zodat meer grote overtreders kunnen worden aangepakt.

Tijdens de kleinschalige proef test ILT samen met TLN en een aantal vervoerders de beschikbare blockchaintechniek. Eerst in relatie tot de naleving van de rij- en rusttijden, later ook bij ander toezicht. Tijdens de proef wil de ILT vaststellen welke gegevens essentieel zijn om te delen en welke wederzijdse voordelen zijn te realiseren. Tevens verkent de ILT de mogelijkheden voor zelfregulering, waarbij de aandacht onder meer uitgaat naar een onderlinge vergelijking via benchmarking.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer