Ga naar hoofdinhoud

ILT moet ‘onvoldoende toezicht’ werkgever voortaan bewijzen

Een transportbedrijf kan in het vervolg niet altijd meer vanwege ‘onvoldoende toezicht’ direct worden bestraft voor een overtreding van een van haar chauffeurs. ILT moet in het vervolg bewijzen dat er onvoldoende toezicht is geweest van de werkgever. Dat heeft de Raad van State deze week beslist.

Dat schrijft advocaat Marcel Kikkert van Vallenduuk Advocaten in een post op LinkedIn.

Kikkert schrijft het volgende: “In het wegvervoer wordt u als werkgever veelal beboet omdat een chauffeur onderweg een overtreding heeft gepleegd. Als werkgever krijgt u dan een boete omdat u ‘onvoldoende zou hebben toegezien’ dat uw chauffeur de regels zou volgen. Ik schat in dat in 85 procent van de boetezaken langs de kant van de weg deze materie een prominente rol speelt.”

Volgens Kikkert redeneerde de minister altijd zo: er is een overtreding gepleegd ‘dus’ de werkgever heeft onvoldoende toegezien. Oftewel: een overtreding stond 1 op 1 gelijk aan onvoldoende toezien.

“Tegen deze redenatie heb ik (letterlijk) jaren gevochten in de rechtbank. U kunt immers nog zo goed toezien op het naleven van de regels, als uw chauffeur duizenden kilometers van huis zelf beslist iets doms te doen, kan u (mijns inziens) geen verwijt gemaakt worden”, aldus Kikkert

Maandag kwam de Raad van State (de hoogste rechter in dit soort zaken) met een baanbrekende uitspraak. Zij oordeelt letterlijk dat het enkele feit dat een chauffeur een overtreding pleegt niet 1 op 1 meebrengt dat de werkgever ‘onvoldoende heeft toegezien’. De rechter veegt 20.500 euro boete van tafel.

Kikkert: “Deze uitspraak betekent dat de ILT, als zij de werkgever wil beboeten voor een overtreding van uw chauffeur, voortaan exact moet benoemen en bewijzen wat deze verkeerd heeft gedaan in het kader van het houden van toezicht. Dat lijkt aan de kant van de weg zeer lastig (zo niet onmogelijk). Ik ben heel benieuwd hoe de ILT hier mee om zal gaan.”

De uitspraak van de rechter heeft gevolgen voor het toezicht en handhaving door de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) op het transport op de weg. Welke dat zijn, brengt de inspectie in kaart, meldt de inspectie aan TTM.nl. “De ILT zal met in acht neming van deze uitspraak toezicht blijven houden op het wegtransport”, aldus een woordvoerder.

2 reacties op “ILT moet ‘onvoldoende toezicht’ werkgever voortaan bewijzen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer