‘Invloed Brexit op transport nog beperkt' • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

‘Invloed Brexit op transport nog beperkt’

De invloed van Brexit op het transport is vooralsnog beperkt. Dat meldt ABN AMRO in haar ‘Stand van Transport’ analyse.

Links rijdende Brit veroorzaakt ongeluk De ‘Leave’-stem als gevolg van het EU referendum in het Verenigd Koninkrijk zorgde voor een schokgolf in de Eurozone.

Als gevolg van de Brexit zijn de macro-economische prognoses naar beneden bijgesteld. Vooral de exporterende sectoren zullen een vraaguitval uit het VK in hun omzet terugzien. Dit zijn de industrie en het agrifood cluster. Een deel van de agrifood producten worden vanuit Nederland met de vrachtauto naar het VK vervoerd. Een terugval in de export van deze producten, zal dit deel van het wegvervoer raken. De kustvaart vervoert vooral natte bulk, maar ook breakbulk tussen Nederland en het VK. Het roro vervoer is hierin belangrijk en dan met name personenauto’s richting het VK. Toch is de invloed van de Brexit op de transportmodaliteiten vooralsnog beperkt.  Nederland en ander EU landen – met name Duitsland- zijn vooral belangrijk voor het Nederlandse goederenvervoer.

Verder vielen volgens ABN AMROde eerste halfjaar cijfers van de haven van Rotterdam tegen.  De containeroverslag in de haven van Rotterdam daalde en daarmee won de haven van Antwerpen weer aan marktaandeel. Een trend die al langer geleden is ingezet.

Het aantal faillissementen in het wegvervoer daalde flink het eerste half jaar. Maar het blijft zeer de vraag of de vette jaren aanbreken nu macro-economische risico’s boven de markt hangen en de dieselprijs weer is gestegen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer