Ga naar hoofdinhoud

Iran dreigt stakende truckers met doodstraf

Een rechtbank in de provincie Qazvin in Iran heeft 17 stakende vrachtwagenchauffeurs gedreigd de doodstraf op te leggen als ze niet weer aan het werk gaan. De internationale vakbond spreekt schande van deze maatregel. “Buiten alle proporties”, aldus secretaris-generaal Stephen Cotton van ITF.

“De doodstraf voor staken is de meest ernstige schending van de rechten van werknemers, het is inhumaan en ondenkbaar”, zei Cotton. “De truckers in Iran staakten als laatste redmiddel in de strijd om hun families te onderhouden. De dreiging van de doodstraf is buitenproportioneel. De ITF dringt  er bij de Iraanse overheid op aan te luisteren naar de eisen van hun truckers. Het zijn economische oplossingen die nodig zijn. Geen dreigementen met executies”, voegde hij eraan toe.

Cotton heeft de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) benaderd, waarvan Iran een oprichter en bestuurslid is en heeft het VN-agentschap gevraagd om in te grijpen. Eerder al vroeg ITF aandacht voor de behandeling van 150 vrachtwagenchauffeurs die actie hebben gevoerd rond de stakingen en zijn opgepakt door de autoriteiten. Zij werden verhoord en mishandeld. Zeventien van hen die serieus actie hebben gevoerd zijn in staat van beschuldiging gesteld en hen is gedreigd de doodstraf op te leggen.

Vrachtwagenchauffeurs in Iran hebben met hun staking aandacht willen vragen voor het feit dat hun lonen en levensstandaard de afgelopen twintig jaar gestaag zijn gedaald. Hun werkzekerheid is minder geworden, duizenden chauffeurs krijgen soms maandenlang geen loon en ze lijden onder de extreme inflatie in het land.

Sinds 22 september 2018 hebben bijna een half miljoen vrachtwagenchauffeurs deelgenomen aan acties in 290 steden in 31 staten om het bewustzijn van hun situatie te vergroten. De vrachtwagenchauffeurs hebben er bij hun regering op aangedrongen om hun armoede te bestrijden – en om een ​​stem te hebben in beslissingen die van invloed zijn op hun levensonderhoud.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer