Ga naar hoofdinhoud

Iveco: 1728 kilometer op één tank LNG

Iveco heeft met haar Stralis NP460 truck een afstond van 1728 kilometer weten af te leggen op één tanklading LNG. Een record, zo zegt Iveco zelf. Voor de test werd van Londen naar Madrid gereden.


De Stralis NP 460 vertrok vanuit Londen en voltooide na de overgang van Dover naar Calais de 1.728 km lange reis naar Madrid zonder bij te tanken. Daarbij werd het vorige afstandsrecord van 1600 km ruim overschreden. Iveco calculeerde dat het voor al die kilometers een brandstofkostenbesparing van 228 euro behaalde ten opzichte van een vergelijkbare dieseltruck.

Vorig jaar zette Iveco al een soortgelijke prestatie neer met de Stralis NP400. Toen werd er in Groot-Brittannië van John O’Groats naar Land’s End gereden, een afstand van 1347 km.

Ondanks het zware verkeer aan de Engelse kant van het Kanaal, de sterke wind in Frankrijk en het heuvelachtige Spaanse deel van de route, noteerde het Stralis NP460 een gemiddeld brandstofverbruik van 22,6 kg per 100 km. Voorafgaand aan de reis heeft Iveco de reis zorgvuldig gepland met behulp van MyBestRoute: een web-gebaseerde applicatie ontwikkeld door Michelin voor klanten van Stralis NP. Het stelt chauffeurs en wagenparkbeheerders in staat om de optimale route te kiezen voor elke Europese reis, inclusief het plannen van LNG-tankstations en het schatten van de totale kosten van de reis voor zowel diesel- als aardgastrucks.

De reis heeft volgens Iveco aangetoond dat aardgas een haalbaar, realistisch, veilig en kosteneffectief alternatief voor diesel is, verkrijgbaar bij een groeiend netwerk van brandstofleveranciers in het Verenigd Koninkrijk en in heel Europa. De Stralis NP heeft de mogelijkheid om aan beide kanten van het chassis een LNG-tank te monteren. Daardoor is een lange actieradius als deze te realiseren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer