Kabinet houdt vast aan bijmengen biobrandstoffen • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Kabinet houdt vast aan bijmengen biobrandstoffen

Ondanks de bezwaren van Milieudefensie moet Nederland blijven eisen dat oliemaatschappijen biobrandstoffen bijmengen. Dat schrijven de ministers van Milieu Jacqueline Cramer (PvdA) en van Economische Zaken Maria van der Hoeven (CDA) dinsdag.

Ze reageren daarmee op een brievenactie van Milieudefensie waarin werd opgeroepen het bijmengen van biobrandstoffen stop te zetten. Milieudefensie is teleurgesteld.
 
Een onderzoeksbureau van de Europese Commissie wees er in januari op dat het nog maar de vraag is of biobrandstoffen voor een vermindering van de CO2-uitstoot zorgen. Biobrandstoffen zijn brandstoffen op basis van gewassen zoals raapzaadolie of palmolie. Als die gewassen in Europa worden verbouwd, zorgt het volgens het Joint Research Centre (JRC) inderdaad voor een vermindering van de CO2.
 
Maar in de praktijk is in Europa niet genoeg grond beschikbaar. Daarom moeten de gewassen uit het buitenland worden geïmporteerd, maar het vervoer van die gewassen zorgt weer voor meer CO2-uitstoot. Ook worden vaak bossen gekapt om plaats te maken voor grond voor het verbouwen van de gewassen.
 
Milieudefensie pleitte na het rapport van het JRC voor het onmiddellijk afschaffen van de bijmengplicht. Die plicht houdt in dat oliemaatschappijen twee procent biobrandstoffen bijmengen in benzine en diesel. Dit moet worden uitgebouwd tot tien procent in 2020, maar alleen als de productie duurzaam is. Volgens campagneleider van Milieudefensie Kees Kodde is de aanpak echter verkeerd. “Ze besluiten eerst dat tien procent moet worden bijgemengd en achteraf gaan ze dan kijken of alles duurzaam is gegaan. Je kunt het beter omkeren: eerst eisen dat de productie duurzaam is en vervolgens die productie opvoeren.”
 
De ministers zeggen de zorgen van Milieudefensie te delen, maar het beleid toch door te zetten. Door het gebruik van biobrandstoffen te blijven ondersteunen, is er volgens de ministers ook meer kans dat zogenoemde tweedegeneratie-biobrandstoffen worden ontwikkeld. Dat zijn bijvoorbeeld brandstoffen die worden gewonnen uit onbruikbare stengels of bladeren van gewassen. Omdat het toch om afval gaat, hoeft hiervoor geen landbouwgrond vrij te worden gemaakt en is import uit het buitenland niet nodig.
 
Milieudefensie is ook voorstander van het ontwikkelen van deze biobrandstoffen. “Maar niet op deze manier”, zegt Kodde. “Het onderzoek naar deze tweede generatie kun je ook met subsidies ondersteunen.”

 

Auteur: Arjan Velthoven

 

ttm.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer