Ga naar hoofdinhoud

Kamer en Eurlings botsen over goederenvervoer

Het is nog onduidelijk wat er precies gaat gebeuren met de wet wegverkeer goederen. Het kabinet wil de regels versoepelen, een ruime Kamermeerderheid van de regeringsfracties CDA, PvdA en ChristenUnie en de oppositiepartij SP is het daar niet mee eens.

Verkeersminister Camiel Eurlings en zijn collega’s in het kabinet willen met de nieuwe wet meer in de pas lopen met andere EU-landen. Nederland heeft nu een aantal extra regels waar goederenvervoerders aan moeten voldoen om de weg op te mogen. 
 
Vrachtbrief
De verplichte vervoersvergunning en vrachtbrief komen als het aan het kabinet ligt te vervallen voor transporten met een gewicht tot 3500 kg.
De CDA-bewindsman zei donderdag in een debat met de Tweede Kamer dat deze regels slechts “schijnzekerheid” bieden en dat het tijd is om ze te schrappen.
 
CAO ontduiken
Een Kamermeerderheid vindt dat de regels wel degelijk nut hebben. Zo zou hiermee worden voorkomen dat werkgevers de cao kunnen ontduiken.
Ook zouden de bestaande regels meer zekerheden bieden in de strijd tegen overbelading en overtredingen van de rij- en rusttijden en APK-normen.
Het CDA-Tweede Kamerlid Ruud van Heugten wil via een amendement voorkomen dat de regels verdwijnen. Hij kreeg donderdag steun van de PvdA, de ChristenUnie en de SP. Eurlings weigerde zich neer te leggen bij de gang van zaken.  “Ik wil dit amendement met klem afraden”, aldus de minister, die verder sprak van een “zeer onwenselijke aanpassing” op zijn wetsvoorstel.
 
Handhaving
Hij verwacht meer heil van een stevige handhaving van de regels die wél nuttig zijn. Hij wil daarover gaan praten met minister van Justitie en partijgenoot Ernst Hirsch Ballin en met het Bureau Verkeershandhaving Openbaar Ministerie (BVOM).
 
De Arbeidsinspectie zou moeten toezien op naleving van de cao-afspraken.
“Concentreer je op de dingen die je kunt handhaven en pak daarop door”, aldus Eurlings. Hij herinnerde de Kamer eraan dat er in het verleden beloftes zijn gedaan over het terugdringen van de administratieve lasten.
“We hebben geen regels, tenzij het nodig is”, benadrukte de minister.


Auteur: Arjan Velthoven

 

ttm.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer