Ga naar hoofdinhoud

Kegelzetmachine wint prijs

Viber Metaal uit Heeswijk-Dinther heeft op een technische beurs in Utrecht de ESEF Engineering Award gekregen voor een bijzonder product: een kegelzetmachine voor trucks in de wegenbouw.

Iedereen kent het beeld wel: een bij wegwerkzaamheden tergend langzaam rijdende vrachtauto waarbij uit de open laadbak een wegwerker om de zoveel meter een oranje kegel op het wegdek plaatst en zo een afzetting creëert. “Gevaarlijk en arbeidsintensief werk”, aldus Viber. Per jaar gebeuren er met deze werkwijze 48 ongevallen waarvan 11 met lichamelijk letsel en 3  met dodelijke afloop.
 
De kegelzetmachine is volautomatisch en heeft een magazijn voor 250 kegels. Daarmee kan met een speciaal geconstrueerde draaiarm in één keer circa 6 km afzetting worden neergezet. De kegels kunnen met een snelheid van 25 km/uur worden neergezet en met een snelheid van 15 km/uur worden opgehaald. Het zetten en ophalen kan zowel links als rechts van de machine en in voorwaartse en achterwaartse richting uitgevoerd worden. Alles door één werknemer, dus veiligheid en productiviteit worden verbeterd, zo zegt Viber.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer