Kilometerheffing ‘te complex’ voor snelle invoering • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Kilometerheffing ‘te complex’ voor snelle invoering

Hij zou er dan eindelijk ‘zo spoedig mogelijk’ komen, de kilometerheffing voor trucks. Het stond toch echt duidelijk in het regeerakkoord, maar voor de (wie weet het nog?) zoveelste keer is de kilometerheffing op de lange baan geschoven. Hij komt er zeker niet in de huidige kabinetsperiode.

Dat heeft minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat afgelopen week aangegeven in het begrotingsdebat. Volgens de minister komt de Nederlandse ‘vrachttaks’ er zeker niet binnen vijf jaar. “Een zorgvuldige invoering duurt minimaal vijf jaar. Dat is ook de ervaring in andere landen, zoals recent nog in België. We hebben een nieuwe wet nodig en dat kost tijd”, zo zegt de bewindsvrouw volgens de Telegraaf. Volgens diezelfde krant gaat Van Nieuwenhuizen begin volgend jaar wel komen met een stappenplan voor invoering.

Branche-organisatie Evofenedex wil nog niet juichen en begrijpt de houding van de minister ook wel. “Dit uitstel is geen afstel, zo is onze inschatting. De met de kilometerheffing gemoeide wet- en regelgeving is in onze ogen zeer complex om te wijzigen. Daarnaast is ook het kiezen van een werkbaar systeem een ingewikkelde klus. Het is om die reden geen verrassing dat het rekeningrijden voor alleen vrachtauto’s niet al in deze regeerperiode realiseerbaar is. Het is goed nieuws dat de minister deze complexiteit erkent en niet overhaast wil handelen. Dat juichen wij zeer toe. Dat biedt ruimte om met de betrokken partijen de discussie over nut en noodzaak van deze maatregel nog eens goed te voeren. Wij zijn dan wel tegenstander van een vorm van rekeningrijden voor alleen vrachtverkeer, maar als al het verkeer gaat betalen naar gebruik, zijn de effecten positief. Daar willen wij, onder voorwaarden, graag over meedenken”, aldus Evofenedex.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer