Kilometerheffing trucks niet vóór 2023 • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Kilometerheffing trucks niet vóór 2023

Minister Cora van Nieuwenhuizen heeft aan de Tweede Kamer haar stappenplan voor een invoering van de kilometerheffing voor trucks gepresenteerd. Daarin bevestigt ze wat ze al eerder liet weten: er komt deze kabinetsperiode geen kilometerheffing. Het stappenplan gaat uit van een start in 2023.

In het Regeerakkoord staat dat een km-heffing zo snel mogelijk moet worden ingevoerd, ‘in navolging van de ons omringende landen’. Minister van Nieuwenhuizen schrijft aan de Kamer: “Het kabinet streeft naar een zo spoedig mogelijke invoering van de vrachtwagenheffing. Uit ervaringen in andere landen blijkt dat de doorlooptijd vanaf beleidsontwikkeling, wetgeving, ontwerp, aanbesteding tot en met de implementatie over het algemeen minimaal vijf jaar bedraagt. Dit geldt ook in het geval wordt uitgegaan van bestaande systemen. De belangen voor de markt zijn veelal groot en we zien in het buitenland dat als dit overhaast en niet zorgvuldig wordt uitgevoerd grote risico’s optreden (bijv. juridische procedures of te hoge prijs).”

De minister gaat daarom uit van een beoogde invoeringstermijn van vijf jaar. Het stappenplan voor invoering van de kilometerheffing ziet er zo uit:

Het voornemen van de minister is mooi, maar het stappenplan creëert wederom een mogelijkheid dat de beoogde invoering door een nieuw kabinet vertraagd, uitgesteld dan wel wéér anders wordt aangepakt, zoals het de afgelopen twintig jaar is gedaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer