Kilometerheffing verdeelt regering • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Kilometerheffing verdeelt regering

Het kabinet is nog altijd zeer verdeeld over de invoering van de kilometerheffing. Het is zelfs maar zeer de vraag of er vanaf 2011 wel kilometerheffing voor trucks is.

Dat bleek woensdag tijdens het eerste debat in de Tweede Kamer over het omstreden kabinetsplan voor kilometerheffing. Het kabinet wil in principe vanaf eind 2011 vrachtauto’s aanslaan en vanaf 2012 gefaseerd personenauto’s.
 
Deze planning staat echter niet absoluut vast. “Zorgvuldigheid gaat voor haastige spoed”, zei minister Camiel Eurlings (Verkeer & Waterstaat). “We gaan geen kamikazeplanning voorleggen.” Hij benadrukte opnieuw dat het nieuwe stelsel per saldo niet mag resulteren in hogere lasten voor de weggebruiker. Eurlings’ eigen CDA tilt niet erg zwaar aan eventuele latere invoering van de kilometerheffing.
 
Waar het CDA wel tegen ageert, is Eurlings’ voornemen de BPM niet (geheel) af te schaffen. CDA-parlementariër Ger Koopmans eist dat de BPM helemaal verdwijnt, omdat volgende kabinetten anders in de verleiding zouden kunnen komen om aan de knoppen te gaan draaien, waarmee de belasting weer omhoog zou kunnen gaan. “Die knop moet eraf geschopt worden, dan kan niemand er meer aan draaien.” PvdA en ChristenUnie zien de BPM als belangrijkste instrument om de aanschaf van vervuilende auto’s af te remmen.
 
De oppositie was woensdag uiterst kritisch. SP, VVD en PVV zijn fel tegen de plannen van Eurlings, omdat die slechts zouden leiden tot hogere kosten voor de automobilist. Vooral lagere inkomensgroepen zouden de dupe worden.
 
De VVD is niet principieel tegen kilometerheffing, maar wél tegen de variant van het kabinet. “Op deze manier wordt het een drama”, aldus fractiewoordvoerder Paul de Krom. Hij noemde Eurlings onbetrouwbaar, vanwege zijn suggesties dat de BPM niet helemaal verdwijnt. “We staan straks langer in de file voor meer geld.”
 
Het CDA schort zijn eindoordeel over de kilometerheffing voorlopig op tot 1 mei en heeft aan staatsecretaris van fiscale zaken Jan Kees de Jager gevraagd om een plan met daarin harde cijfers over de toekomst van BPM, wegenbelasting, het eurovignet voor trucks en andere milieuheffingen.

 

Auteur: Arjan Velthoven

 

ttm.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer