KIWA start omwisselactie ‘foute’ chauffeurskaarten • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

KIWA start omwisselactie ‘foute’ chauffeurskaarten

Vorig jaar is een aantal bestuurderskaarten voorzien van een pasfoto die niet voldoet aan de norm voor digitale tachograafkaarten. Daarom is KIWA een omwisselactie gestart. Dat meldt TLN, die daarop heeft aangedrongen.

​De bestuurderskaarten met een ‘verkeerde’ pasfoto zijn technisch weliswaar in orde, maar moeten toch worden vervangen, om hoge boetes bij controles uit te sluiten. In het overleg met KIWA en de ILT over een omwisselactie is de insteek van TLN altijd geweest dat transportbedrijven en hun chauffeurs niet de dupe mogen worden van een fout tijdens de productie van de bestuurderskaarten. Dat betekende dus voor TLN: een praktische en kosteloze omwisselactie, zonder dat vrachtautochauffeurs het risico lopen onderweg te worden beboet wegens het ontbreken van rij- en rusttijdengegevens. Aan deze voorwaarden is met de huidige omwisselactie voldaan.

Houders van een om te wisselen bestuurderskaart krijgen zowel een aankondigingsbrief over de procedure ter vervanging van hun bestuurderskaart als een begeleidende brief met een officiële verklaring van ILT/KIWA voor controledoeleinden onderweg. Bijgaande tekst van de verklaring (zie onderaan bericht) wordt ook in het Duits, Engels en Frans op de verklaring vermeld. Binnen 4 weken ontvangt de houder een beschikking, voorzien van een brief met informatie voor het maken van een afspraak om de nieuwe bestuurderskaart persoonlijk aan hem te laten bezorgen op een door hem aan te geven locatie en tijdstip. KIWA streeft ernaar dat nog deze week alle aankondigingsbrieven worden verzonden.

Vanaf het moment dat de houder de nieuwe bestuurderskaart heeft ontvangen, moet hij deze nieuwe bestuurderskaart gebruiken en mag hij de oude bestuurderskaart niet meer in de tachograaf gebruiken. Gebruik van zowel de oude als de nieuwe bestuurderskaart geldt als fraude, met dito boetes tot gevolg. De houder dient wel vanaf dat moment de oude bestuurderskaart gedurende 28 werkdagen bij zich te dragen om daarmee de rij- en rusttijden over die periode onderweg te kunnen verantwoorden. Daarna moet de oude bestuurderskaart worden ingeleverd, hetgeen door de ILT actief wordt gemonitord. Daarbij geldt met klem de volgende waarschuwing: vergeet niet de gegevens op de oude bestuurderskaart te downloaden vóórdat deze wordt teruggestuurd!

Bron: TLN

Eén reactie op “KIWA start omwisselactie ‘foute’ chauffeurskaarten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer