Kleine lichtpuntjes in sectorbeeld transport • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Kleine lichtpuntjes in sectorbeeld transport

De economische situatie van de sector transport en logistiek blijft onverminderd ernstig. Ten opzichte van twee weken geleden is er in grote lijnen weinig veranderd. Dat blijkt uit de tweede coronamonitor van Transport en Logistiek Nederland op basis van een onderzoek onder de leden. Toch zijn er kleine lichtpuntjes.

Twee weken geleden vroeg TLN aan haar leden om inzicht te geven in de economische situatie en de verwachtingen. Afgelopen dagen is het onderzoek herhaald. De uitkomsten laten geen grote verschillen zien. Ruim zeventig procent van de ondernemingen geeft aan dat sprake is van omzetverlies in de periode vanaf begin maart, vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Gemiddeld genomen noteren de bedrijven een omzetdaling van ruim 30 procent. Het aantal bedrijven dat minder werk heeft bij bestaande klanten steeg van 38 naar 42 procent.

Een kwart van de ondervraagde bedrijven maakt gebruik van nood- en hulpmaatregelen. Dat is bijna een vijfde meer dan twee weken geleden.

De tweede monitor laat enkele kleine lichtpuntjes zien. Ten opzichte van de vorige peiling is het aantal bedrijven dat verwacht voor 1 juni gedwongen afscheid te moeten nemen van werknemers, gedaald van 22 naar 15 procent. Binnen die groep gaat het bij meer dan de helft om een reductie van minder dan een tiende van het aantal werknemers. Verder is er een lichte toename van de verwachting dat het bedrijf de crisis zal overleven, van 7,5 naar 7,7 op een schaal van tien.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer