KLPD waarschuwt transporteurs voor tankpasfraude • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

KLPD waarschuwt transporteurs voor tankpasfraude

Het Korps landelijke politiediensten (KLPD) waarschuwt de transportsector voor tankpasfraude. De afgelopen twee weken alleen al werd voor zeker een half miljoen euro illegaal aan brandstof getankt met tankpassen van de verschillende transporteurs. Dat heeft het KLPD bekendgemaakt.

“In twee weken tijd hebben we tientallen aangiftes gekregen van transporteurs”, zei een woordvoerder woensdag. Volgens hem breken de daders vrachtwagens open en kopiëren ze de tankpassen om vervolgens bij onbemande, cameravrije tankstations brandstof te gaan halen. “De bijbehorende pincodes liggen vaak in de buurt van die pas, waardoor het heel makkelijk wordt om de pas te skimmen.”
Soms lopen de getankte hoeveelheden op tot zo’n 900 liter per tankbeurt. Dat is voor ruim 1000 euro aan brandstof. Volgens het KLPD is deze fraude op een simpele manier te voorkomen. “Hou pas en pincode gescheiden.”
 
EVO en TLN adviseren ondernemers om de tankpas niet in de vrachtauto te bewaren, en de pinpas bij inbraak onmiddellijk te laten blokkeren. Daarnaast vinden EVO en TLN dat de tankpasmaatschappijen maatregelen moeten nemen om misbruik moeilijker te maken.
 
Daarbij denken EVO en TLN aan het opzetten van een systeem waarbij er na afname van een bepaald volume diesel in een korte periode direct een alarm afgaat. Als er bijvoorbeeld voor 20.000 euro op één pas in één weekend getankt wordt, moet er wel sprake zijn van misbruik en moet de pas in overleg met de ondernemer direct geblokkeerd worden. Daarnaast willen EVO en TLN dat de tankpasmaatschappijen onderzoeken of zij een pas kunnen ontwikkelen die minder gemakkelijk gekopieerd kan worden.
 
EVO en TLN hebben de volgende tips bij het voorkomen van fraude:
 
– Verstrek per chauffeur een tankpas met bijbehorende pincode, één pincode voor het hele bedrijf is vragen om problemen;
– Controleer regelmatig of de tankpas nog in bezit is van de ‘rechtmatige’ eigenaar, verstrek hierover richtlijnen op schrift aan de chauffeurs;
– Bewaar tankpas en pincode gescheiden van elkaar;
– Noteer nooit de pincode op de tankpas;
– Blokkeer bij inbraak in uw voertuig(en) onmiddellijk de tankpas, ook als er niets is ontvreemd;
– Geef duidelijke instructies aan uw chauffeurs over onmiddellijke melding bij verlies en diefstal van tankpassen;
– Maak duidelijke afspraken met uw chauffeurs over het gebruik van tankpassen;
– Bij mutaties in uw personeelsbestand moet u alle pincodes (laten) veranderen.
 
Bij diefstal of zelfs bij een vermoeden van onrechtmatig gebruik: 
– Blokkeer de pas onmiddellijk en vraag een schriftelijke bevestiging;
– Blokkeer ook passen van overige maatschappijen, ook als daar op dat moment nog geen aanleiding voor is;
– Vernietig daadwerkelijk de geblokkeerde tankpas of stuur de tankpas terug naar de oliemaatschappij overeenkomstig de gehanteerde algemene voorwaarden;
– Doe altijd aangifte bij de politie en bij het Loket Transportcriminaliteit van EVO en TLN.
 

Auteur: Arjan Velthoven

 

ttm.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer