Ga naar hoofdinhoud

Ladingdief infiltreert diep in Teleroute

Criminelen zijn diep geïnfiltreerd in het internationale vrachtuitwisselingssysteem Teleroute. Daardoor verdwijnt voor miljoenen euro’s aan kostbare vrachtwagenladingen, bestaande uit laptops en flatscreen-tv’s. Dat meldt de Telegraaf.
Duizenden transport- en expeditiebedrijven bieden via Teleroute op internet vrachten aan, die gereden moeten worden en waar ze kleinere transporteurs als onderaannemer voor zoeken. Criminelen doen zich nu voor als legale onderaannemers om vervolgens simpelweg ladingen rechtstreeks bij de fabrikant in te laden en te stelen.

Volgens het projectteam ladingdiefstallen van de bovenregionale recherche in Zuid-Nederland zijn er al tien meldingen binnengekomen van verzekeraars en expertisebureaus van ladingen die ineens verdwenen na aanmelding op Teleroute en dan vooral in Nederland.

Aangezien Europees gezien ruim 40.000 bedrijven zeker 150.000 keer per dag gebruikmaken van Teleroute, onderdeel van het beursgenoteerde Wolters Kluwer, wordt gevreesd dat de dieven nog lange tijd ongestoord door kunnen gaan.

“We hebben de meldingen vergeleken en het blijkt dat de ladingdieven veelal gebruikmaken van gratis e-mailadressen van bijvoorbeeld gmail en live.com, een gratis e-faxnummer beginnend met 084 en 06-nummers”, zegt politieteamleider Jan van de Ven. “Als een transportbedrijf zich dus meldt met dit soort gegevens, dan moeten de alarmbellen afgaan en zou in elk geval het bedrijf extra goed moeten worden nagetrokken.”

Met het systeem van Teleroute is op zich niets mis, zo stelt de politie die zich vooral verbaast over het gemak waarmee soms tonnen euro’s aan goederen worden meegegeven aan onbekenden. “Een printje van een kamer van koophandelnummer en de naam van een transportbedrijf dat daarbij hoort, zegt op zich natuurlijk niets. De aanbieder van de lading moet ook kijken op wiens naam het bedrijf staat en of dat overeenkomt met de persoon die zich bij de poort meldt”, zegt Van de Ven.

Volgens Teleroute maken de criminelen misbruik van de goede naam van het bedrijf. “Iedereen die bij ons systeem is aangesloten, wordt uitvoerig nagetrokken. Het is daarom vooral gissen hoe deze lieden toch elke keer aan ritten komen via Teleroute”, zegt manager Mark Appels, verantwoordelijk voor de regio Noord-Europa.

Het systeem vermeldt overigens nooit wat de lading bevat, alleen wie de opdrachtgever is, bijvoorbeeld een grote logistieke dienstverlener.

Bron: De Telegraaf


Auteur: Arjan Velthoven

 

ttm.nl

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer