VIDEO - Ladingdiefstal daalt met 20 procent • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

VIDEO – Ladingdiefstal daalt met 20 procent

In 2015 is het aantal ladingdiefstallen in Nederland 20 procent gedaald ten opzichte van het jaar daarvoor. Werd in 2014 nog 381 keer aangifte gedaan van (een poging tot) ladingdiefstal, in 2015 was dat 303 keer. Ook het aantal aangiftes van diefstal van een compleet voertuig daalde van 200 in 2014 tot 159 in 2015. In 30 gevallen betrof dat een voertuig mét lading, 129 maal ging het om een voertuig zonder lading. Deze ontwikkeling is zonder twijfel mede het gevolg van de samenwerking die het bedrijfsleven, politie en Openbaar Ministerie (OM) het afgelopen jaar verder hebben verstevigd.

Het grootste deel van de diefstallen vond plaats op onbeveiligde parkeerplaatsen op en aan de grotere transportcorridors van ons land. De meeste diefstallen gebeurden langs de A67, gevolgd door de A2 en de A16. Dieven zijn vaak uit op goederen met een hoge verkoopwaarde in het illegale circuit, zoals computerapparatuur, merkkleding en -schoeisel, voeding en genotmiddelen. Hun voorliefde voor deze goederen verklaart de stijging van diefstallen in het vierde kwartaal van 2015. In de aanloop naar de ‘dure’ decembermaand is er jaarlijks een stijging van het aantal diefstallen ten opzichte van de kwartalen er voor.

Politie, justitie en de transport- en verzekeringsbranche werken intensief samen om dit probleem voortvarend aan te pakken. Zo werden in 2015 diverse malen aanhoudingen verricht, waarbij grotere aantallen daders werden ingerekend. Krista Bonhof, landelijk programmamanager transportcriminaliteit van de politie: “Gerichte acties hebben in 2015 tot de aanhouding van diverse verdachten geleid. Hiermee wisten we de betrokken criminele organisaties effectief te raken.” Naast acties steekt de branche veel energie in het voorlichten van ondernemers. Arthur van Dijk, voorzitter van Transport en Logistiek Nederland: “Het is belangrijk dat ondernemers zich bewust zijn van de risico’s die ze lopen en de manier waarop die kunnen worden verminderd. Het gebruik van beveiligde parkeerplaatsen en de inzet van het materieel moet passen bij het risico op diefstal van lading en route.”

Ondanks de bemoedigende cijfers blijft er genoeg werk aan de winkel. Zo is het van groot belang dat getroffen ondernemers altijd aangifte doen, ook wanneer de schade beperkt is of geheel binnen het eigen risico valt. Vanaf vorig jaar kan bij diefstal van een compleet voertuig al telefonisch aangifte worden gedaan bij een landelijk aangiftepunt. Ook de aangifte van ladingdiefstal zal de komende tijd verder vereenvoudigd worden.

Freight Watch International (FWI) herkent de daling in Nederland, maar ziet tegelijkertijd een stijging van het aantal ladingdiefstallen in Europa zoals ook blijkt uit de nieuwe ‘European Cargo Crime Threat Assessment 2015/16’ die FWI in de komende weken zal publiceren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer