Ladingdiefstal groeit weer explosief • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Ladingdiefstal groeit weer explosief

Diefstal van complete truckladingen nam het eerste kwartaal met 38% toe. Met name het open snijden van zeilen groeit explosief.

ladingEen en ander blijkt uit een nog niet openbaar gemaakte criminaliteitsanalyse van het Korps landelijke politiediensten (KLPD) die vanochtend werd gepubliceerd in de Telegraaf. De politie zoekt de oorzaken bij de recessie, stijgende werkloosheid in het zuiden van het land en verminderde politieacties in die regio. Verder wordt de zwarte markt wordt overspoeld met ladingen gestolen parfum en consumentenelektronica die uit vrachtwagens zijn weggenomen. De ladingdiefstal is in het eerste kwartaal van 2009 met 38 procent gestegen vergeleken met een jaar eerder.
Opvallend genoeg is vooral de methode van het zeilen opensnijden weer in opkomst. Dat nam met 71 procent toe ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De problemen concentreren zich vooralsnog tot het zuiden en oosten van Nederland. In delen van Limburg is er zelfs een toename van 162 procent. Transportverzekeraar TVM uit Hoogeveen vindt het rapport ontluisterend.

TLN en EVO zeggen geschrokken te zijn geschrokken van de explosie in het aantal diefstallen. “Het is waarschijnlijk dat de recessie de toename van het aantal diefstallen in de hand werkt. Om de risico’s te verkleinen hebben EVO en TLN samen met enkele andere organisaties sinds 1 juni dit jaar het Waarschuwingsregister Logistieke Sector (WLS) opgezet. Met het register wil de logistieke sector zich wapenen tegen de gevolgen van interne criminaliteit. Diefstal door het eigen personeel kost het bedrijfsleven gemiddeld 6 procent van de winst. Opvallend is de stijging in Zuid-Oost Brabant en Limburg. De organisaties brengen momenteel samen met Les Routiers in kaart hoe groot het tekort aan parkeerplaats is in deze regio. Op basis van de uitkomsten hiervan komen zij met een advies over waar het beste meer en veiliger parkeerplaatsen aangelegd kunnen worden”, aldus de branche-organisaties in een gezamenlijke verklaring.
Maar volgens TLN en EVO is ook de politiek aan zet om door te pakken waar het gaat om de aanleg van beveiligde parkeerplaatsen. “Daarnaast zou de minister van Justitie er goed aan nog eens te kijken naar de kamerbrede steun in de Tweede Kamer n.a.v. de motie Heerts en Teeven om een landelijk team op te zetten voor de opsporing van criminelen.”

Bron: De Telegraaf

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer