Ga naar hoofdinhoud

Lean & Green wil vervoer van de weg halen

Samen met ruim honderd bedrijven en regio’s, die actief zijn in de logistiek, lanceerde de Topsector Logistiek donderdag het landelijke actieprogramma Lean & Green Off-Road tijdens de gelijknamige conferentie in Ouwehand Dierenpark Rhenen. De deelnemende bedrijven willen hiermee op internationale routes 80 procent van hun vervoer van de weg verwijderen voor 2020, door bundeling en slim gebruik van andere modaliteiten: een principe dat in de logistiek bekend staat als ‘synchromodaal vervoer’.

naamloos

Bas Kersten van Bolsius, een van de deelnemende verladers: “Met dit programma kunnen we onze logistiek eenvoudig en snel verbeteren. Lean & Green Off-Road zorgt voor juridische zekerheid. Via een app maak je snel de juiste verbindingen met andere verladers in de regio om het vervoer efficiënter te organiseren. Natuurlijk houd je altijd 10 procent voor- en natransport van en naar de terminals, en ook zo’n 10 procent moet je reserveren voor traditioneel wegvervoer in het geval van onvoorziene omstandigheden. Maar het leeuwendeel – zo’n 80 procent – gaan we structureel verplaatsen naar andere modaliteiten, zoals het spoor. Met het regionale actieprogramma NewWays Noord-Brabant bouwen wij met Samsung en geselecteerde vervoerders momenteel aan een gezamenlijke corridor tussen Brabant en Poznan (Polen). Dat levert een enorme economische en maatschappelijke winst op. Hier kunnen andere verladers en vervoerders via het landelijke en de regionale actieprogramma’s eenvoudig en snel op aansluiten.”

Lean & Green Off-Road is landelijk actief en heeft al in een aantal regio’s samenwerkingsovereenkomsten gesloten: in Zeeland via het neutrale logistieke platform Zeeland Connect, en Noord-Brabant via het platform NewWays Noord-Brabant. Vandaag sloot ook de provincie Gelderland aan, met deelnemende bedrijven als Aviko, KraftHeinz, Interface, Intersnack en Nutreco. Zeeland kwam eerder dit jaar in het nieuws met de uiensector, die dankzij Lean & Green Synchromodal 1,5 miljoen kilometer van de weg haalt en daarmee zo’n 1500 ton CO2 bespaart.

LeanGreen OffroadGedeputeerde Bea Schouten van de provincie Gelderland: “De provincie Gelderland werkt nauw samen met het bedrijfsleven om de economie een boost te geven. Daarnaast is Gelderland een groene provincie. Samen met Connekt en de Topsector Logistiek kunnen we via Lean & Green Off-Road een grote slag maken voor een slimme, duurzame logistiek vanuit deze regio.”

Het actieprogramma Lean & Green Off-Road wil via een regionale aanpak opschalen naar synchromodaal vervoer van en naar Nederland. Lean & Green Off-Road creëert ruimte op de wegen voor een betere doorstroming van het personenverkeer en het binnenlandse wegvervoer. Daarmee sluit het actieprogramma ook aan bij de doelstelling van het Connektprogramma Lean & Green. Ruim 500 Lean & Green koplopers in 8 Europese landen maken zich sterk voor concrete doelstellingen op het gebied van CO2-reductie, met als ultiem doel: zero emissie. Dat past ook bij de opgave, waarvoor de logistiek in Nederland volgens onderzoek door de Topsector gesteld staat: voor 2050 een factor 6 productiviteitsverbetering, willen we de klimaatdoelstellingen van Parijs halen.

Om de ambitieuze doelstelling te realiseren presenteerde het actieteam van Lean & Green Off-Road de volgende maatregelen:

•Samen met de regio’s wordt er gebouwd aan een impact-netwerk met eind 2017 een landelijke dekking.
•Regionaal programmamanagement is in handen van neutrale partijen als provincies, ontwikkelingsmaatschappijen en onderwijsinstellingen. Zij worden ondersteund door het landelijke actieprogramma.
•Binnen het netwerk gaan verladers en vervoerders in hun eigen regio samenwerken rondom gemeenschappelijke herkomsten en bestemmingen van vracht.
•Door samenwerkingsschaal kunnen verladers en vervoerders eenvoudig en snel nieuwe vrachtcorridors opstarten en bestaande vrachtcorridors opschalen. Niet enkel door samenwerking binnen de eigen regio maar juist ook door samenwerking tussen de verschillende regio’s.
•De Legal Office biedt deelnemende verladers en vervoerders juridische zekerheid en glashelder (merk)veiligheid in de samenwerking.
•De weConnektApp sluit verladers eenvoudig en snel aan bij de ontwikkeling, opstart en opschaling van gemeenschappelijke vrachtcorridors.

naamloos3Lean & Green Ambassadeur Fred Hooft, Global Customer Logistics Manager van Bavaria: “Vertrouwen is het sleutelwoord. In dit soort doorbraakmaatregelen zit winst voor iedereen. Daarom hebben we vanaf ons Lean & Green peiljaar 2008 ingezet op een switch naar vervoer over water en spoor. Dat levert een significante besparing op in de emissie van CO2 in onze transportketen. Maar je moet wel open zijn, durven zeggen waar je tegenaan loopt, en dan samen naar een oplossing willen zoeken. Dan wordt elk probleem een kans. Je perspectief verandert. Lean & Green word je door te kijken, te luisteren en te delen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer