Nieuws

Letse transportfirma gepakt op tachofraude

6

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT), de politie Amsterdam en de Landelijke Eenheid van de politie hebben afgelopen maandag en dinsdag tijdens een controle bij drie Letse vrachtwagens gemanipuleerde tachografen aangetroffen. Ook bleken enkele chauffeurs hun bestuurderskaarten niet (correct) te gebruiken. Daarvoor zijn boetes opgelegd die variëren van 1100 euro tot 11.800 euro.

De inspectie hield de vrachtwagens gericht aan, op basis van meldingen uit Letland. Om de fraude vast te stellen, zijn de tachografen doorgelicht met speciale meetapparatuur.

In totaal zijn 12 vrachtwagens van één Letse eigenaar gecontroleerd. Eén ervan was in orde. Bij 8 vrachtwagens had er manipulatie-apparatuur ingezeten maar die was verwijderd, zo gaf de ondernemer toe. De inspectie heeft van deze wagens onderdelen meegenomen voor nader onderzoek. Op één vrachtwagen gebruikten de twee chauffeurs hun bestuurderskaart niet; eentje reed op andermans kaart (boete van 1500 euro) en de tweede reed zonder kaart (boete van 1100 euro). De chauffeurs kregen naast een boeten ook een rijverbod van 45 uur opgelegd. Voor de werkgever levert het niet (correct) gebruiken van bestuurderskaarten een boete op van 4400 euro.

Van de drie gemanipuleerde vrachtwagens is er één op heterdaad betrapt. Dat betekent 8800 boete voor de ondernemer en voor de twee chauffeurs die erop zaten ieder 1500 euro boete. Voor de twee andere gemanipuleerde vrachtwagens, waarbij de manipulatie pas aan het licht kwam bij het doorlichten van de vrachtauto, krijgt de ondernemer samen 8800 euro boete. Een rijverbod was hier niet meer nodig, de chauffeurs moesten noodgedwongen rusten tijdens het onderzoek.

De ILT meldt niet of bij de controle ook meteen is gekeken naar modulatoren die wijzen op AdBlue-fraude…

6 reacties op “Letse transportfirma gepakt op tachofraude

 1. John schreef:

  Toch nog goedkoop hebben ze toch toch terug verdient en gaan er gewoon mee verder

 2. Coco schreef:

  Stekker uit die bedrijven trekken……….

 3. j p de Boer schreef:

  Ik reed vanmorgen achter een Letse vrachtwagen die reed 110 km p. u

  • mark schreef:

   Nou en? Beter dan de hollandse chauffeurs met 79 km/u en druk met appen.

   • Marc schreef:

    De Nederlandse chauff word door alle regeltjes kapot gemaakt. Begrenzer, dure code 95 scholingen enz enz. Die letten zitten porno te kijken op hun laptop. En blazen iedereen voorbij met hun onbegrensde auto’s. Hoezo gelijkheid voor iedereen?

 4. NABOTH CORNELIS VAN LUIJK schreef:

  Ze mogen blij zijn, dat ze niet in Denemarken gepakt zijn of in Engeland, dan had men al in de bak gezeten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven