Ga naar hoofdinhoud

Logistieke dienstverlening heeft internationaal groeiperspectief

De logistieke dienstverlening is een van de sectoren die goed gepositioneerd zijn voor een toenemende internationale expansie. Dat blijkt uit een onderzoek van ING Economisch Bureau.
VrachtverkeerDe export van in Nederland gemaakte goederen groeit in de periode tot 2020 tot  300 miljard euro. In 2012 bedroeg deze export naar schatting 237 miljard euro. De machinebouw en elektrotechniek (jaarlijks +4,5 procent tot 2020), chemiesector (+4 procent) en voedingsmiddelenindustrie (+3,5 procent) hebben de grootste groeiperspectieven.  

De export, volgens ING de motor van de Nederlandse economie, wordt al voor een belangrijk deel gedreven door de sectoren die ook de komende jaren de grootste groei kunnen laten zien. Het grootste potentieel ligt daarbij de komende jaren voor de machinebouw en elektrotechnische industrie. De sector is weliswaar conjunctuurgevoelig, maar relatief goed verbonden met de opkomende economieën. Nederlandse bedrijven produceren machines voor halfgeleiders, maar ook voor bijvoorbeeld de voedselindustrie, landbouw, metaalbewerking en de gezondheidszorg. De waarde van de export van deze sector kan jaarlijks met 4,5 procent stijgen tot  38,6 miljard euro in 2020 vergeleken met bijna 26 miljard euro in 2011.

Binnen de dienstensector zijn volgens het rapport van ING de technische dienstverleners (waaronder ingenieursdiensten) en de logistieke dienstverlening het best gepositioneerd voor een toenemende internationale expansie.  De ingenieursbureaus hebben al een meer internationale focus, onder meer vanwege de krimpende thuismarkt. Hun sterke internationale reputatie (onder meer in watergerelateerde projecten) in combinatie met verstedelijking en klimaatverandering zullen voldoende mogelijkheden voor groei creëren.

Logistieke diensten zijn al sterk internationaal, maar er zit nog genoeg potentieel in specifieke segmenten. Aan de dienstenzijde hebben transportactiviteiten (luchtvaart en water) de sterkste internationale focus, wat uiteraard gekoppeld is aan de internationale goederenstromen. Internationalisering van onderzoek is sterk import gedreven, waarbij bijvoorbeeld kennis wordt geïmporteerd door middel van samenwerking met buitenlandse onderzoeks- en onderwijsinstituten. Post- en koeriersdiensten hebben het afgelopen decennium de snelste mate van internationalisering doorgemaakt. Enerzijds is dit te danken aan de liberalisering van de markt in Nederland. Anderzijds hebben toenemende aankopen via internet geleid tot een sterke toename van pakketbezorging, ook over de grenzen heen. Vooral deze pakketdiensten zijn meer internationaal geworden, met wereldwijde spelers als TNT, DHL en UPS.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer