fbpx Ga naar hoofdinhoud

Logistieke hub Amsterdam operationeel

De Universiteit en Hogeschool van Amsterdam hebben hun voorraaddistributie duurzamer gemaakt door een overslaghub in Duivendrecht in gebruik te nemen. Na een pilotfase in 2017 is de hub, gevestigd bij Van Deudekom, nu operationeel. Dat meldt NHnieuws.

De HvA en de Universiteit hebben in Amsterdam tachtig locaties waar vele tientallen bestelauto’s en vrachtwagens goederen moeten afleveren. “Al deze vrachtwagens reden samen zeventig keer de wereld rond”, aldus Susanne Balm, projectleider duurzame stadslogistiek aan de Hogeschool van Amsterdam. De oplossing: een hub buiten de stad waar de zendingen gebundeld worden.

Makkelijker gezegd dan gedaan, maar nu is alles rond. Het distributiecentrum van de firma Van Deudekom in Duivendrecht is inmiddels ingericht als hub en PostNL gaat met elektrische bakfietsen en vrachtwagens de pakjes in de stad bezorgen.

Er wordt nu samengewerkt met onder meer Canon, Maas International, Heijmans, Technische Unie en CWS. Het businessmodel is nog wel een vraagteken. Klanten willen namelijk niet méér betalen voor deze slimmere en schonere vorm van distributie. “Overheidssubsidies kunnen daarom een goede aanjager zijn voor bedrijven om de omslag te kunnen maken, maar we zijn ervan overtuigd dat het systeem uiteindelijk zichzelf kan bedruipen. Deudekom heeft namelijk nog geen factuur naar de HvA of de UvA verstuurd: hun kosten zijn anders verdeeld, maar niet hoger geworden. De HvA en de UvA rekenen er ook op dat grote partijen zelf hun broek kunnen ophouden. Daarom roepen we leveranciers op zich aan te sluiten bij de hub, want bij logistiek draait het allemaal om volume. Hoe meer leveringen we kunnen bundelen, hoe meer we de kosten kunnen drukken. Dat betekent wel dat partijen bereid moeten zijn om data te delen en transparant te zijn over hun kosten. Daar staan ze niet om te springen, maar een goede samenwerking levert iedereen uiteindelijk meer omzet op”, licht betrokkene Laurens Tuinhout toe in een artikel op Amsterdam Economic Board.

De grootste acht leveranciers van de Universiteit en Hogeschool van Amsterdam doen nu mee en het is de bedoeling dat langzaam maar zeker alle achthonderd leveranciers aanhaken. Bij aanbestedingen wordt dat als eis meegenomen. Daarnaast hoopt men dat ook andere instellingen en bedrijven in de Amsterdamse binnenstad hun spullen via de logistieke hub laten leveren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer