Het Europees Parlement steunt de Commissievoorstellen voor aanscherping van de nationale normen voor zes van de meest vervuilende stoffen, waaronder zwaveldioxide, fijnstof en stikstofoxiden, zo bleek bij de stemming op woensdag. Er was voorheen reeds een informeel akkoord met het Nederlands Voorzitterschap van de Raad. Luchtvervuiling veroorzaakt ieder jaar ongeveer 400.000 vroegtijdige sterfgevallen.
“Luchtvervuiling is de milieudoodsoorzaak nummer één in de EU”, zegt hoofdonderhandelaar en Europarlementslid Julie Girling (ECR, UK). “De politieke context is zodanig veranderd tijdens de laatste drie jaar met het probleem rond luchtvervuiling hoger dan ooit op de publieke agenda, in combinatie met het schandaal rond Volkswagen en het probleem rond de werkelijke uitstoot van auto’s. Misschien moeten we ook erkennen dat we het laatste decennium zoveel gefocust hebben op CO2-uitstoot dat we luchtkwaliteit over het hoofd zagen”, voegt ze nog toe.
“Ik geloof sterk dat deze stemming een stap in de goeie richting is. Het is geen perfecte oplossing, maar het is al een grote stap in de richting naar een grote gezondheidsverbetering voor onze burgers”, besluit ze.
De nieuwe wetgeving beschrijft het nationaal engagement om de uitstoot te verminderen van zwaveldioxide (SO2), stikstofoxiden (NOx), vluchtige organische stoffen anders dan methaan (NMVOS), methaan (CH4), ammoniak (NH3) en fijnstof (minder dan diameter 2.5 micrometer).
De voorgestelde vermindering in uitstoot van vervuilende stoffen zou de gezondheidsimpact van luchtvervuiling verminderen met 50% tegen 2030. Volgens het Europees Mileuagentschap, zijn deze vervuilende stoffen afkomstig van verschillende bronnen: stofdeeltjes worden voornamelijk uitgestoten door verwarming, industrie en transport; NOx wordt voornamelijk uitgestoten door de transportsector; uitstoot van SOx wordt voornamelijk veroorzaakt door energieproductie en transport dat geen gebruik maakt van de weg; bijna alle NH3-uitstoot is afkomstig van de landbouw ; verwarming en transport veroorzaken de uitstoot van CO; de meeste uitstoot van methaan (CH4) is afkomstig van de landbouw, afval en de energiesector.
Zoals bepleit door Europarlementsleden, herhaalt de tekst het engagement van de EU om falende wetgeving rond het controleren van vervuilers, zoals bijvoorbeeld werd ondervonden bij het verschil in uitstoot van EURO 6-dieselwagens tijdens NOx-uitstoottesten en de reële uitstoot, te identificeren en erop te reageren.
Lidstaten drongen aan om methaan uit te sluiten van de werkingssfeer van de richtlijn. De Europese Commissie bevestigde echter dat ze een herziening over dit punt zou kunnen teweegbrengen.
De resolutie werd goedgekeurd met 499 stemmen tegen 177 met 28 onthoudingen.