Ga naar hoofdinhoud

Maakt nieuw systeem einde aan klapbanden?

In samenwerking met het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, regio Brabant, De Verkeersonderneming en TVM verzekeringen ontwikkelde Route42 een uniek TPMS-systeem met ‘in tire sensoren’ voor continue monitoring van zowel truck als trailer. Het systeem kan de dreiging van een klapband tijdig aanvoelen en doorgeven aan chauffeur of planner.

Route42-TPMS‘In tire sensoren’ meten zowel druk als ook temperatuur per band en zorgen zo voor de meest accurate data, die online – in de cloud – kunnen worden gevolgd. Na een meer dan succesvolle test tijdens de Dakar Rally in januari van dit jaar, volgt nu een landelijke uitrol onder transportondernemers.

Bij 43 procent van alle vrachtwagens die met pech stilvallen, ligt de oorzaak in een mankement aan (een van) de banden. Onderzoek toont aan dat klapbanden bij vrachtwagens de verkeersveiligheid in gevaar brengen én veelal een grote impact hebben op de doorstroming van het verkeer. Het nieuwe systeem monitort niet alleen druk, maar ook temperatuur van de banden van zowel truck als trailer (drop en hook). Bij een te lage bandenspanning of een te hoge bandentemperatuur volgt een melding naar het online dashboard van de betreffende transportonderneming. Bij acuut gevaar op een klapband wordt een alert gestuurd naar de chauffeur, zodat deze direct maatregelen kan nemen. Naast de betekenis van het systeem voor de veiligheid van chauffeur en overig verkeer, biedt het transportbedrijven ook mogelijkheden om brandstof te besparen en slijtage van materieel tegen te gaan.

Binnen het investeringsprogramma Beter Benutten van het ministerie van Infrastructuur & Milieu werken Rijk, regio en bedrijfsleven samen om de bereikbaarheid in de drukste regio’s over weg, water en spoor te verbeteren. Binnen dit programma werken twaalf regio’s, waaronder Brabant en Rotterdam, samen. In deze twee regio’s rijdt relatief veel vrachtverkeer. Het door Route42 ontwikkelde TPMS systeem valt onder het thema ‘Incidentmanagement’ van Beter Benutten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer